18:59 ч.: България не влезе в британски списък на сигурни страни

България не фигурира в списък на над 70 страни, до които англичаните могат да пътуват, без задължиелно да се подлагат на карантина при завръщане у дома.

Списъкът, обявен от "Скай нюз", обаче съдържа други държави членки на Европейския съюз като например Германия, Дания, Франция, Италия, Белгия, Гърция, Хърватия, Чехия, Унгария и съседните на България Турция и Сърбия.

САЩ, Португалия, Швеция, Мексико, Бразилия, Русия, Иран, Индия, Пакистан, Бангладеш, Китай и Тайван също не са в списъка.

Изключенията от изискването за карантина ще започнат да важат от 10 юли.

Британското министерство на транспорта казва, че одобрените дестинации представляват "намален риск за общественото здраве на гражданите на Обединеното кралство" и че списъкът ще бъде непрекъснато осъвременяван.

"Даунинг стрийт" очаква, че пристигащите от Обединеното кралство с страните от списъка също няма да бъдат поставяни под карантина.

Шотландия, Уелс и Северна Ирландия "ще обявят собствени подходи към изключенията", съобщи още британското министерство на транспорта. 


18:16 ч.: Кмет във Флорида въвежда полицейски час и затваря предприятия 

Кметът на най-многолюдния окръг в американския щат Флорида обяви нов полицейски час през нощта и ще затвори някои предприятия, отворили през юни, предаде Асошиейтед прес.
Карлос Хименес - кмет на окръг Маями-Дейд - каза, че от тази вечер между 22 и 6 часа започва да действа полицейски час, който ще остане в сила за неопределено време. Със заповедта се затварят казината, кината и други развлекателни обекти.
"Полицейският час цели да спре хората да се движат навън и да излизат с приятели на групи, след като става ясно, че това допринася за бързото разпространение на вируса", каза кметът.
Флорида отбеляза вчера нов дневен рекорд в броя на новите случаи на коронавирус - 10 109 заразени. Здравните власти в щата отчетоха вчера 325 нови хоспитализации на пациенти с Ковид-19 - едно от най-големите увеличения за денонощие.
При обявяването на полицейския час Хименес изтъкна недостига на персонал в местните болници. По-рано той каза, че плажовете ще бъдат затворени през предстоящия уикенд, когато в САЩ отбелязват националния празник - 4 юли.


16:15 ч.: Търговски вериги в Москва издигнаха паметник на куриерите, доставяли храна по време на карантината 

Лекарите и медицинските сестри получават похвали за своите усилия в борбата с коронавируса, но днес в Москва беше открит паметник, отдаващ признание на друга категория работници на фронтовата линия по време на кризата - куриерите - доставчици, предаде Ройтерс.
Инсталацията, проектирана от художника Алексей Гарикович, е висока около три метра и представлява дебел лист ръждив метал, в който е изрязан силуетът на изправен човек. Монументът е изработен от метала и бетон - тези материали традиционно се свързват с градската среда и урбанистичния стил, поясниха от веригата супермаркети "Азбука вкуса" (Азбука на вкуса). На тези, които направиха самоизолацията възможна", е изписано на паметната табелка.

"Паметникът ме прави горд, разбира се", каза куриерът Сергей Гореков, който работи за веригата супермаркети "Азбука вкуса". "Никога в живота си не съм виждал или чувал да се открива паметник на куриерите. Това е страхотно", заяви той.

При строгия режим на самоизолация, наложен в руската столица, московчани бяха ограничени да си стоят вкъщи, а много от тях използваха доставки от супермаркети и ресторанти, за да намалят опасността да се заразят с коронавирус. Те разчитаха на куриери, които доставяха храна и други пратки въпреки рисковете.
Проектът, реализиран от търговските компании "Озон", "Перекресток", "Азбука вкуса", "Додо пица" и "Деливери клуб", отдава признание на над 60-те хиляди куриери, които работиха по време на карантината, когато търсенето на снабдителски услуги се увеличи до огромни размери.


10:48 ч.: Ким Чен Ун заяви, че отговорът на Северна Корея на кризата с коронавируса е "блестящ успех" 

Ким Чен Ун. Снимка АП / БТА

Ким Чен Ун заяви, че Северна Корея трябва да остане на максимално високо ниво на готовност във връзка с коронавируса, предаде ДПА. Севернокорейският лидер изтъкна, че отговорът на КНДР на кризата, изразяващ се в шест месеца на противоепидемични усилия, е блестящ успех. На партийно заседание вчера той предупреди, че твърде бързото смекчаване на мерките срещу коронавируса би довело до невъобразима криза, съобщи официалната агенция КЦТА.
Малко е известно за истинската здравна ситуация в Северна Корея. Пхенян твърдеше по-рано, че в страната не е регистриран нито един случай на заразяване с коронавирус, отбелязва ДПА.Според южнокорейската информационна агенция Йонхап обаче фактът, че се провежда второ заседание на ръководството на управляващата партия в рамките на три месеца, може да се разглежда като признак, че е възможно здравната ситуация в страната да е сериозна. 


10:24 ч.: Бащата на Борис Джонсън е имал право да посети Гърция, заяви британският транспортен министър 

Стенли Джонсън на летището в Атина. Снимка Инстаграм

Бащата на британския премиер Борис Джонсън, който отиде в Гърция през България въпреки съветите към британски граждани да избягват всякакви неналожителни международни пътувания, е имал право да постъпи така, заяви британският транспортен министър, цитиран от Ройтерс.

"Това е съвет, така че всеки може да прецени как да постъпи с него", каза Грант Шапс за Скай нюз.

На въпрос дали Стенли Джонсън е имал право да пътува до Гърция, Шапс отговори:

"Да, външното министерство ясно дава да се разбере това. То дава съвети за пътуване."


8:16 ч.: Мексико регистрира дневен рекорд на случаите - 6741

Мексико регистрира вчера дневен рекорд на случаите на заразяване с коронавирус - 6741, предаде Ройтерс, като се позова на мексиканското здравно министерство.
Общият брой на заразените с вируса в Мексико е вече 238 511.
Така Мексико задмина Иран по брой на заразени.
Мексиканските власти регистрираха 679 нови смъртни случая, като общият брой на починалите от вируса в Мексико е вече 29 189.
Заместник-министърът на здравеопазването Уго Лопес-Гател заяви, че властите са започнали да изследват документация за причини за смърт, свързани с COVID-19, респираторното заболяване, причинено от коронавируса. Официалният брой на смъртните случаи може да нарасне, след като подобни случаи бъдат идентифицирани, каза заместник-министърът на пресконференция.
Лопес-Гател изтъкна, че е заявил пред американския в. "Вашингтон пост", че смъртните случаи в столицата Мексико може да се окажат три пъти повече от официално съобщените.
Мексиканското правителство често подчертава, че истинският брой на заразените вероятно е значително по-голям от броя на потвърдените случаи, отбелязва Ройтерс.


6:03 ч.: Мексиканска фирма използва дронове, за да снабдява болници с материали 

За да се предотврати рискът от зараза, мексиканска компания започна да използва дронове за доставки на медицински предпазни средства за болници по време на пандемията от коронавирус, предаде Ройтерс.
Базираната в столицата фирма "Синкрония лохистика" започна да използва безпилотните апарати за доставка на консумативи и оборудване на държавни болници в централния щат Керетаро, северно от Мексико сити.
Мексиканските здравни работници организираха протести в цялата страна заради липсата на лични предпазни средства.
Дроновете помагат за възпиране на разпространението на новия коронавирус като извършват бързи доставки, без да има контакти с хора.
Нововъведението започна да се използва в условията на увеличени случаи на зараза в Мексико, наредили страната на шесто място по брой на починалите - общо 28 510.
"Синкрония лохистика" доставя с дронове антибактериален гел, предпазни маски, ръкавици, шлемове, направени с 3D принтер, и други основни материали за здравните работници.
Хуана Анхелика Гарсия - директор на държавната болница "Маркес" в град Керетаро, каза, че лекарите ценят високо тази услуга и дроновете са най-сигурният и безопасен вариант за доставки.


4:53 ч.: САЩ поставиха рекорд с близо 55 000 нови случая за денонощие 

САЩ съобщиха за рекордните близо 55 000 нови случая на COVID-19, регистрирани вчера - най-голямо увеличение в рамките на денонощие в отделна държава, по данни на Ройтерс.
Новите случаи вчера са 54 879, което надхвърля досегашния рекорд за 24 часа, регистриран в Бразилия на 19 юни.
Само преди две седмици САЩ съобщаваше за по около 22 000 нови случая на ден. Сега обаче, за седми пореден ден се съобщава за над 40 000 случая и числата са най-големи за три последователни дни.
През последните две седмици броят на новозаразените е нараснал в 37 от 50-те щата на САЩ.
Щатът Флорида съобщава за най-голямо увеличение с над 10 000 случая за деня. Щатът, който има население от 21 милиона, съобщи за повече заразени за денонощие, отколкото е съобщавала която и да е европейска държава в пика на епидемията на нейна територия, посочва Ройтерс.
Д-р Антъни Фаучи - ръководител на Националния институт по алергии и заразни болести, предупреди по-рано тази седмица, че увеличението на дневна база може да достигне 100 000, ако не се приложат национални мерки за забавяне на темповете на заразата.


4:22 ч.: Британското правителство ще отмени от 10 юли карантината за пристигащи от държави с малък риск 

Британското правителство ще отмени от 10 юли изискванията за карантина за хора, пристигащи в Англия от държави, сред които са Германия, Франция, Испания и Италия, съобщи телевизия "Скай нюз".
Пълният списък на държавите, включени в облекчен режим, ще бъде обявен по-късно днес.

Собственик на пъб поставя табела приканваща клиентите да се дистанцират. Снимка АП / БТА


По сегашните правила, пристигащите трябва да се самоизолират за 14 дни, след влизане в страната.
Малко вероятно е САЩ, където броят на заразените и починалите от Ковид-19 е най-голям в света, също да бъдат включени в списъка с държави с по-нисък риск.
Утре се очаква правителството в Лондон да извади няколко държави от списъка на тези, в които не съветваше британците да пътуват. Това означава, че гражданите на Обединеното кралство могат отново да тръгнат на почивка зад граница.
Великобритания е регистрирала най-голям брой заразени с Ковид-19 в Европа, с близо 44 000 потвърдени смъртни случаи. Страната постепенно облекчава карантината, наложена през март, а в Англия барове, ресторанти и фризьорски салони ще отворят врати от утре.


00:29 ч.: Швейцария въвежда ограничения за пристигащи от 29 рискови за коронавирус държави

Пътуващи за Швейцария лица от 29 държави от 6 юли ще трябва да се регистрират при пристигането си и да се самоизолират, за да се предотврати активизиране на коронавируса, съобщи вчера швейцарското правителство, цитирано от Ройтерс.
В списъка са САЩ, Швеция, Бразилия и Русия, определени като държави с висок риск от зараза.
Пристигащи в Швейцария, които са били в посочените държави през 14-те дни преди идването си, трябва да уведомят швейцарските власти, веднага след влизането си в страната и след това да се карантинират за 10 дни, обяви правителството.
В списъка с рисковите държави са също Аржентина, Чили, Колумбия, Саудитска Арабия, Южна Африка и Сърбия. Списъкът ще се обновява в зависимост от обстановката.
През последните дни броят на заразените в Швейцария започна да се увеличава, което засили опасенията за втора вълна от Ковид-19, но границите с Италия, Австрия, Германия и Франция в момента са отворени.
Швейцария отмени много от наложените ограничения, като отвори училища и магазини. До момента положителните тестове в страната са 31 967, а 1686 души са починали от Ковид-19 по време на пандемията.
Швейцария е част от Шенгенското пространство от 26 държави, в което обичайно няма гранични проверки. Пътувания от Швейцария са разрешени към всички страни от Шенген, с изключение на Швеция, която е в списъка с рисковите държави.


00:22 ч.: Мексикански престъпни групи налагат комендантски час в контролирани от тях райони заради коронавируса 

Организирани престъпни групи в Мексико са въвели комендантски час за населението заради пандемията от коронавирус в райони, които са под техен фактически контрол, се казва в доклад на департамента по правата на човека във вътрешното министерство, цитиран от ТАСС.
По данни пна авторите на доклада, наркокартелът "Синалоа" в едноименния северозападен щат през април е въвел забрана за излизане на улицата и на обществени места в определени часове в градовете Кулякан и Лос Мочис.

Мексиканка плаче на погребение на своя близка, загинала от случаен куршум при престрелка между наркобанда и полицията в столицата Мексико сити. Снимка АП / БТА


В град Игуала в югозападния щат Гереро аналогични мерки, също през април, са предприети от неназована престъпна групировка.
Освен това, в малкото селище Петатлан в същия район представители на престъпния свят заплашвали здравни работници.
По данни на министерството на здравеопазването, от 28 февруари в Мексико са били регистрирани над 231,7 хиляди случаи на зараза с новия коронавирус, а починалите от Ковид-19 са 28,5 хиляди.
След двумесечна карантина, от 1 юни в страната отново започнаха да работят предприятия в строителството, производството на транспортни средства, добива и преработката на полезни изкопаеми .
Понастоящем в 18 от 32 региона на Мексико нивото на опасност е намалено от максимално (червено), на високо (оранжево), което дава възможност да се възстановят различни видове икономическа дейност, спрени заради разпространението на заразата.


Последни данни за развитието на пандемията вижте тук.

В хрониката са използвани текстове и снимки от Асошиейтед прес, БТА, ДПА, Ройтерс, ТАСС Франс прес и др.