След сухите есен и зима и поройната пролет посрещаме жътвата с тревога, съобщи Мариела Йорданова, представител на браншовата Асоциация на зърнопроизводителите.

В Добруджа става дума за добиви от 0 до 300 кг пшеница от декар и положението там е повече от трагично, някъде има по-добри добиви на ечемик, обясни тя пред БНР. В Лудогорието очакваните количества са между 300 и 500 кг.

Северозападът стои малко по-добре, по-прилични добиви се очертават и на места в Южна България, но е много зле положението в Бургаско, Сливенско, Ямболско, очерта картината Мариела Йорданова.

"Никой не е допускал и предполагал в най-големите си кошмари, че ще се случи такава тежка суша и такъв провал на реколтата", подчерта тя.

По-малките количества не означават директно по-високи цени, категорична е Мариела Йорданова:

"Зърното е борсова стока. България не е решаващ фактор и играч в борсовите сделки."

Печалба няма да има. Става въпрос за големи загуби, особено в районите, където сушата е била най-тежка и са били засегнати от сланите през март, допълни зърнопроизводителката.

"За суша застраховки няма или има плахи опити. Управление на риска от климатични проблеми и аномалии няма. Нито държавата, нито ние като браншови организации сме изградили такава система за управление на риска", обясни Мариела Йорданова.