Данъчните складове на компании от Българската петролна и газова асоциация може да бъдат затворени на 13 септември. Това обяви юристът от асоциацията Светослав Бенчев пред икономическото издание Investor.bg.

Предупреждението идва, "за да бъдат обществото и държавата подготвени" за евентуални проблеми. Юристът прогнозира и хаос на пазара на горива, ако се приемат и промените в законодателството, внесени от правителството с цел записване на законово задължение съдържателите на данъчни складове да имат свободен капацитет за вложители, като този капацитет трябва да се предоставя при недискриминационни условия.

По думите на Бенчев проблемът не е в идеята, а в "лоши и неясни текстове", представени в Народното събрание. Става въпрос за законодателната инициатива, с която правителството поиска и създаване на държавно предприятие "Държавна петролна компания", която да стъпи на "конкурентния пазар" на горива в България редом с частниците, да изгради свои данъчни складове и дори да стои държавни бензиностанции.

Данъчните складове може за затворят на 13 септември заради последните промени в закона, с които се въведе срок до есента съдържателите им да въведат видеонаблюдение и други технически контролни механизми. А това е свързано със сериозни инвестиции, твърдят от бранша. 

Темата бе актуална насред извънредното положение заради коронавируса, което бе от 13 март до 13 май. Причината - неясно защо чрез изменение в Закона за здравето, посветени на мерките срещу пандемията, от ГЕРБ решиха да ремонтират и нямащия нищо общо със заразата и мерките срещу нея Закон за акцизите и данъчните складове. 

„Ако се стигне дотам, че складовете затворят, то ще е заради новите изисквания за видеонаблюдение. И отново същият казус се получава. Нещо, с което браншът е съгласен, се прави с лоши текстове и в изключително кратки срокове за въвеждане. В този смисъл мога и да кажа точната дата на затваряне – 13 септември 2020 г. Причината  съкратеният срок, в който отсега предупреждаваме, за да има готовност обществото и държавата за проблема. И пак казвам - ще инсталираме изискваните уреди, но няма да се справим в поставения срок“, заяви Бенчев.

Браншът към момента осигурява „недискриминационен достъп“ до складовете на различни вложители, коментира юристът предложението за задължаване на съдържателите на акцизни складове да предоставят достъп на желаещите.

„Текстът, внесен  в Народното събрание за разглеждане, който ще регламентира законово това задължение, е неясен. Следва да се поясни в подзаконов нормативен акт, а именно каква е процедурата, какви са условията за отдаване на вместимости, какъв ще е контролът, кой отговаря при наплащане на акцизните задължения и други важни аспекти, които и сега съществуват, но се регулират в частно-правни договори“, коментира законопроекта Бенчев.   

Припомняме, че според официални данни една компания държи над 80 на сто от капацитетите на данъчните складове в България и това е "Лукойл". Информацията е известна от години, след като бившите депутати от десницата Мартин Димитров и Петър Славов осъдиха Министерството на финансите и Агенция "Митници", които преди това отказваха достъп до тази информация. Тази година изненадващо и правителството забеляза въпросния казус, по койо иначе отказваше информация, и дори "мотивира" идеята си държавата да влезе на пазара на горива именно с него.

Що се отнася до "Държавна петролна компания“, Бенчев посочи, че държавата е „добре дошла“ на българския пазар на горива, като я приветства да заповяда и в рамките на петролната и газовата асоциация - ако спазва всички законови изисквания и не прави държавен дъмпинг.

Понастоящем Комисията за защита на конкуренцията прави пореден анализ на пазара на горива в България, формирането на цените и т.н. Досега проблем с конкуренцията в сектора регулаторният орган никога не е откривал официално. Откакто реши да влиза на пазара, държавата започна да говори за проблем с конкуренцията и ценообразуването на бензиностанциите.

Бенчев също изтъква пред Investor.bg, че решенията на КЗК досега са „ясни, издържани и едни и същи през годините – забранени практики няма“ на фона на „особено жестоката“ конкуренция на пазара.