Обвивенията срещу Анкара по повод бъдещето на храма музей "Света София" в Истанбул се целят пряко в суверенните права на страната, каза днес турският президент Реджеп Тайип Ердоган.

Той отбеляза, че Турция ще защитава винаги правата на мюсюлманите, които са мнозинството в страната, както и членовете на всички религиозни групи, предаде Анадолската агенция.

"Да се отправят обвинения срещу страната ни относно "Света София" е равносилно на пряко посегателство върху суверенитета ни", каза президентът, цитиран от Франс прес.

Интериорът на храма музей "Света София" днес. Снимка АП/БТА

В сряда американският държавен секретар Майк Помпео призова Анкара да не променя режима на Света София от музей в джамия.

Държавният съвет, висшият административен орган на Турция, вчера съобщи, че до 15 дни ще излезе със становище за бъдещето на храма от 6-и век. 

"Света София" е построена между 532 и 537 г. по време на император Юстиниан I. Тя е била седалище на византийските патриарси до превземането на Константинопол от войските на Мехмед II Завоевателя през 1453 г. Султанът заповядва да бъде превърната в джамия. От 1935 г. до днес тя е музей съгласно указ на основателя на модерна Турция Мустафа Кемал Ататюрк.

Руското външно министерство заяви вчера, че очаква Турция да вземе "балансирано решение" за "Света София".

"Вярваме, че монументът "Света София" е изключително важен за културата и историята на цялото човечество", каза говорителката на министерството Мария Захарова. "Света София" е част от световното наследство на ЮНЕСКО и  ние вярваме, че всяко искане, свързано със статута ѝ, включително достъпността и поддръжката му, ще се съобрази с правилата на организацията".

"Очакваме всяко решение за статута на този уникален монумент да бъде балансирано и да взема предвид колко деликатна е тази тема за вярващите", добави Захарова.