Над 300 000 кг пластмаса, нови кувьози в 22 общински болници в страната, само за 2 години - това са резултатите на една от най-успешните социални кампании у нас. "Капачки за бъдеще" пак организира голямо събиране на събраното в последните няколко месец. 

Това ще стане утре, на 05.07.2020 г., неделя, на площад "Александър I" (познат и като "Александър Батенберг") в София, от 9 ч сутринта.

Това е шестото голямо събиране на капачки от кампанията. Тя обаче е целогодишна, и в повечето големи градове в страната всеки може да намери местен събирач, ако 10-литровите бутилки заемат твърде много място в антрето.

Освен кувьозите, които вече са помогнали на над 250 новородени, доброволците са започнали да помагат и с друга медицинска апаратура за тях - монитори, пулсоксиметри, инхалатори, перфузори и т.н. на още десет болници. 

Концепцията на кампанията е проста - събираме стандартни капачки от бутилки, организаторите осигуряват изнасянето им и работата на компании, които ги рециклират - и плащат за тях. Парите отиват за модернизиране на неонаталните отделения там, където често има кувьози на няколко десетилетия. А качеството им е ключово за здравето на бебетата.

А съвсем отделно от това е фактът, че 300 тона пластмаса не са в сметищата, коремите на животните или питейната ни вода, а биват рециклирани и ползвани отново.

Така за 2 години "Капачки за бъдеще" направи повече за модернизиране на медицинската техника в една област, отколкото няколко правителства.

Повече за събитието утре може да научите тук, а за кампанията "Капачки за бъдеще" - тук.