Над 500 000 норки в Нидерландия са били елиминирани заради коронавируса .Невероятно, но факт – страната е един от най-големите световни производители на кожа от норки. 

Така на практика на този бранш в страната се слага край – макар да бе планирано това да стане едва 2024-а година. След все по-голямото разпространение на заболяването в местните фирми за норки (по последни данни в 18 ферми), а и след като норки предали вируса на двама работници, парламентът гласува за прекратяване на дейността още докрая на тази година и за обезщетяване на фермерите. От пети юни досега почти три четвърти от норките (общо 800 000) са били умъртвени (задушени с въглероден окис), за да се спре разпространението на заразата.

Нидерландия бе на четвърто място в света по производство на кожа от норки след Китай, Дания и Полша. В името на защитата на животните през 2013-а година правителството взе решение за затваряне на фирмите от този бранш (над 100) с над 100 милиона долара оборот. Даденият за затварянето срок бе 2024-а година.

COVID-19 във ферми за норки в Нидерландия е установен за първи път през април тази година. Направените впоследствие тестове показват, че общо засегнати са поне 15 ферми. А както излиза от проучванията на Световната здравна организация, фермите за норки в Нидерландия са първото известно място на вероятно предаване на коронавируса от животно на човек.

Другите водещи държави в бранша засега не са обявявали планове за закриване на ферми или за избиване на животни – в Дания (с 1 500 ферми и 19 милиона животни) например няма закон, предвиждащ прекратяването на този вид бизнес.

Но иначе в последните години много европейски държави сложиха край на развъждането на норки заради тяхната кожа – заради защитата на животните. Австрия, Белгия, Люксембург, Словения, Хърватия, Чехия, Словакия и Великобритания забраниха този бизнес. В същата посока върви и Ирландия, а в Литва и в България (в която има две ферми за норки с пренебрежимо малък принос за икономиката на страната) са внесени съответните законопроекти.

Българският законопроект се бил ползвал с широката подкрепа на представените в НС политически сили, но откакто е внесен през септември 2019-а година, обикаля комисиите и шансовете му да бъде гласуван преди края на мандата на този парламент не са особено високи. Отлагат го, за да внесат повече „експертност“, както казват, и възнамеряват да сформират работна група, чийто състав и срок не са ясни.

Всяка година у нас се убиват над 130 000 норки.

Извън ЕС забрана за отглеждането на норки има в Норвегия, Сърбия, Северна Македония и Босна и Херцеговина. Със затварянето на фермите в Нидерландия на пазара ще има четири милиона кожи по-малко.