Валтери Ботас ("Мерцедес") спечели първото за сезона състезание във Формула 1 - на пистата "Ред Бул" в Австрия, на която следващият уикенд предстои старт №2.

Втори се нареди Шарл Льоклер ("Ферари"), а трети - изненадващо Ландо Норис ("Макларън"). Световният шампион Люис Хамилтън ("Мерцедес") остана четвърти, след като десет обиколки преди края беше наказан с пет секунди заради сблъсък с Алекс Албън ("Ред Бул"), който опитваше да го изпревари.

Юбилейният 70-и сезон във Ф1 трябваше да започне през март в Австралия, но началото, а и следващите състезания бяха отложени заради пандемията.

Надпреварата започна със символичен акт на пилотите против расизма и в подкрепа на движението Black Lives Matter. Шестима обаче не коленичиха, начело с Шарл Льоклер и Макс Верстапен.

Малко преди старта Люис Хамилтън получи наказание за вчерашната квалификация и вместо от второ, стартира от пето място на решетката. А съотборникът му Ботас потегли отлично и защити лидерството си.

Температурата на асфалта беше 54 градуса по Целзий, което принуди отборите да са предпазливи, още повече второто състезание е следващата седмица. В 12-ата обиколка един от фаворитите в надпреварата - Макс Верстапен ("Ред Бул"), отпадна заради повреда. 

Нататък три пъти се наложи да излиза кола за сигурност заради сблъсъци. Като изключим първото място, битката в колоната беше много вълнуваща. Отпаднаха общо деветима пилоти.

Хамилтън поиска по радиото да натовари двигателя, за да достигне Ботас, но не му беше позволено, а му бе обърнато внимание и да избягва бордюрите. Междувременно се редяха сблъсъци, а на 60-ата обиколка автомобилът за сигурност за пореден път се прибра в бокса и Албън атакува Хамилтън, който не му направи достатъчно място и малко по-късно беше наказан.

Силно състезание направи Шарл Льоклер, който се качи на подиума, въпреки огромните проблеми на "Ферари" с болида им. Съотборникът му Себастиан Фетел остана десети, след като вчера записа слаба квалификация, потегляйки 11-и.

Заслужено място сред призьорите си заслужи Норис, като донесе огромна радост в тима на "Макларън". И двамата пилоти на "Ред Бул" отпаднаха.