Покрай бумът лаптопите и таблетите, все по-рядко се купуват настолни компютри (десктоп), и мнозина смятат, че времето им вече е отминало. Hewlett-Packard обаче не са на същото мнение и последното им технологично чудо Sprout го доказва. Това е компютър от типа all-in-one (всичко в едно). Компютърът има доста стандартна хардуерна конфигурация, но напълно нови методи на управление.

HP Sprout няма клавиатура, а огромен тъчпад HP Touch Mat с диагонал 20 инча, който я заменя напълно. Сензорният му екран поддържа multitouch (до 20 докосвания едновременно) и на него може да се работи  с две ръце. Поддържа се и работа със стилус Adonit Jot Pro, който разпознава различни степени на натиск и е еднакво подходящ както рисуване, така и за писане на бележки. 

Новото чудо на HP е перфектно за творци и дизайнери. Снимка HP

Модулът HP Illuminator пък представлява комбинация от настолна лампа, проектор, 14,6 мегапикселова камера и 3D Intel RealSense. С помощта на този блок могатда се сканират 2D- и 3D обекти, след което изображенията им могат да се проектират и манипулират на Touch Mat пада.

Футуристичната играчка дава много повече възможности от който и да е настолен компютър досега, но срещу доста висока цена. Очаква се HP Sprout да се продава на цени от 1900 щатски долара. Премиерата му в САЩ е на 9-и ноември, а от компанията все още не са съобщили дали ще го видим и на европейския пазар.