Километрична опашка от автомобили се е образувала към ГКПП-Кулата. Тя се е образувала още през нощта, съобщава бТВ, а причината е, че в Гърция може да се влиза с туристическа цел само през пункта Кулата - Промахон.

Според Нова тв опашката е 10 км.

Още снощи гръцките власти затвориха пункта Маказа. На опашката от автомобили има и много румънски туристи, допълва телевизията.

В 6 ч. сутринта пък влезе в сила тотална забрана за преминаването на сръбски граждани на територията на Гърция заради многото заразени с коронавирус. Така стотици леки коли и хора са блокирани на пътя.

По информация на гръцките власти само през съботния ден през ГКПП-Кулата са преминали 20 000 леки коли.

На ГКПП-Маказа пък няма движение. Гръцкото правителство още на 1 юли обяви, че ще затвори пункта за туристи, но не го направи. След това даде срок до 6 юли. Изненадващо обаче в неделя на обяд гръцките власти обявиха, че в 14 ч. затварят Маказа.

Това предизвика хаос сред шофьорите, които бяха тръгнали към гръцкото море. От българска страна не е имало предупреждение преди пункта, че вече има влязла такава забрана.

Единствените пътуващи, които се допускат през Маказа до Гърция, са тези, които могат да покажат основателна причина, а не туризъм - като цел на пребиваването. Това са собственици на имоти и хора, които работят там на трудови договори.

През ГКПП-Илинден и ГКПП-Капитан Петко войвода също се пропускат само сезонни работници и товарни автомобили.

Туристите пък, които се прибират към България, могат да влязат през всички гранични пунктове.