Прагът на обичайните неспазващи предпазните мерки срещу пандемията е 20%, но той е преминат. А около 80% традиционно ги спазват.

"Когато едно действие стане надпрагово, то повлича системата."

Така обясни проф. Николай Витанов - автор на математическите модели, свързани с коронавируса, защо резултатите стават по-лоши.

По думите му пред бТВ е достигнат максимум на тези, които не спазват мерките.

"В края на април имаше наложени мерки, които целяха да се хване епидемията още в началото. Много е важно как ще я подхванете. Благодарение на тях броят на заразените беше малък.

След това мерките престанаха да се спазват, в резултат на което се получи увеличение на броя на случаите. Това не беше неочаквано – получи се този вторичен пик и сега сме в него“, коментира още професорът.

На въпрос за очакванията той напомни, че се е зарекъл да не казва конкретни числа, но все пак - колко е прогнозата му за заразените до есента?

Витанов даде пример  с "бакалска" сметка: ако сега доказаните случаи са около 5500 - до първите дни на октомври остават грубо 90 дни, ако прогнозираме по 50 души новозаразени средно на ден, това би дало резултат 4500 - т.е. така общо случаите ще станат 10 000.

На въпрос на Антон Хекимян - не дава ли твърде оптимистично число, той отговори:

"Аз винаги казвам 5-цифрени числа. 10 000 е най-малкото петцифрено число."

Според проф. Витанов положението е сериозно, но все още не е отчайващо. Запитан - ще има ли бум на заразата по морето, той отговори: "Неизбежно."

"Не сме изпуснали ситуацията с коронавируса. Броят на заразените, колкото и голям да ви се струва, все още е относително малък“, каза той.

„Базовото репродуктивно число е 1,25. Това означава, че епидемията се разраства, но много бавно и това е нашият шанс – все още можем да я хванем. Трябва да се хванат клъстерите и да се ограничат, както досега“, обясни проф. Николай Витанов.

По думите му щабът и правителството правят всичко възможно, за да не се получи пренатоварване на здравната система. Но и не се очаква тя да се пренатовари.

"Моят апел е - вършете си работата, но се пазете, имайте наум, че няма кой да ви пази."

Той посочи, че отношението към него и данните му варирало от: "Ха-ха - професор по механика ще ми казва", до: "Че ние това откога го знаехме!"