Управляващите християндемократи в Хърватия увеличават местата си в 151-местния парламент на 68 от 55 след предсрочните избори в неделя, но въпреки това ще се нуждаят от коалиция да управляват, съобщава "Политико".

Данните са въз основа на 87 на сто от избирателните протоколи.

Министър-председателят Андрей Пленкович благодари на избирателите на неговия Хърватски демократичен съюз (ХДС) за доверието към обещанието да изведе страната от кризата, предизвикана от коронавируса.

Изданието вижда резултата като "съкрушително поражение" за социалдемократите на Давор Бернардич, които са втори и могат да очакват 42 места в парламента.

Предизборните анкети показваха по-малка разлика между двете основни партии, дори понякога малко предимство на левицата.

Според анализатори за победата на ХДС са помогнали начинът, по който правителството му досега управлява коронакризата, и вътрешните борби сред социалдемократите.

Пленкович не спомена кой би могъл да му бъде съюзник в бъдеща коалиция. Трети в класирането са националистите на фолкпевеца Мирослав Шкоро, който обещава да забрани абортите, да прекрати проектите, които смята за "антихърватски", и да изключи етническа сръбска партия от управлението на страната.

Пленкович свика изборите месеци преди редовната им дата, за да избегне евентуалното отражение върху рейтинга на правителството от икономическите последствия от коронавирусната криза. Хърватия дължи близо 19% от своя БВП на туризма.