Единственият кандидат за наследник на Иван Иванов като председател на Комисията по енергийно и водно регулиране - предложеният от ГЕРБ настоящ шеф на дирекция в регулатора Пламен Младеновски, се е отказал от номинацията си. Това съобщи председателят на енергийната комисия в парламента Валентин Николов (ГЕРБ) във фейсбук. 

Новината идва, след като в петък изтече срокът за номинации за председател и четирима комисари в независимия регулатор. На титулярите понастоящем мандатите изтекоха неотдавна, но забързването на процедурата по подмяната им дойде по "разпореждане" на премиера Бойко Борисов. Причината - новината, че ще се повиши цената на парното. Впоследствие се оказа, че тя ще се намали, но на годишна база. 

"За мое най-голямо съжаление Пламен Младеновски заяви, че ще се оттегли от процедурата за избор на председател на КЕВР! Неговите мотиви са: наложеното мнение в обществото, че изборът ще бъде осъществен нагласено, а не на база неговите експертни качества! Пожелаваме успех на Пламен! Ще бъде стартирана нова процедура!", съобщи днес Николов.

Така изборът на нов шеф на КЕВР се отлага, като ще бъде открита нова процедура вероятно наесен. Преди това  ГЕРБ, с подкрепа от ДПС, промени и правилата за избор на председател на регулатора. Занижени бяха изискванията за стаж на кандидатите, а още при гласуването се появиха намеци, че това се случва, защото критериите се нагаждат към фаворит на властта за поста на Иванов. Тогава още бившият омбудсман Мая Манолова обяви, че кандидатът ще е с инициали П. М. и е директор в КЕВР. Впоследствие се потвърди, че става дума за Младеновски - директор "Енергетика и топлоенергетика" в регулатора. Критика към подхода на управляващите дойде и от извънпарламентарната опозиция.

Веднага след новината за оттегляне на Младеновски Манолова се появи с коментар на живо във фейсбук, отчитайки победа на "гражданското общество".

Процедурата по избор на нови четирима комисари обаче ще продължи. За местата има общо 8 номинации. Едно от имената на ГЕРБ е предложено и за комисар със стаж в енергетиката, и за такъв с икономически стаж. Става въпрос за Георги Добрев, който е юрист, работил в АЕЦ "Козлодуй", за дружеството "Южен поток", както и към БЕХ. Стажът му започва в общината на район "Студентски" през 2005 г., като до 2011 г. заема позиции в местната администрация, а след това влиза в енертийните дружества.

Пак ГЕРБ предлага и любопитната кандидатура на Любомир Дреков - това е 37-годишният бивш кмет на район "Студентски" в столицата, който загуби местните избори през миналата есен. Именно кметският му опит е основанието на управляващите да го предложат за комисар с икономически стаж, става ясно от представянето на номинацията в сайта на парламента. 

Управляващите предлагат и Валентин Терзийски за комисар. Той в момента е в ръководството на общинската "Топлофикация София", като в годините назад е работил в различни топлофикационни дружества, сред които и такива, свързвани с бизнесмена Христо Ковачки. Той е и първият председател на Асоциацията на топлофикационните дружества. Терзийски е и автор на последния проект за модернизация на затъналото финансово и проблемно столично парно, приет от Столичния общински съвет през миналата година, става ясно от биографичната справка. 

Бившият директор на "Топлофикация София" Кремен Георгиев също е номиниран за член на КЕВР, но от партията на Веселин Марешки "Воля". Георгиев сега е председателят на Асоциацията на топлофикационните дружества, а пък неотдавна сам каза пред Нова тв, че нужда от рокади в регулатора няма. Георгиев преди това също е работил в топлофикации, свързвани с Ковачки - преди да оглави за кратко столичното парно, откъдето сам подаде оставка, той бе шеф в топлофикацииите във Враца, Велико Търново и Перник.

Пак ГЕРБ предлага за нов мандат в КЕВР и настоящата комисарка Евгения Харитонова, която е в регулатора от 2014 г., работила е в НЕК, беше и зам.-министър в енергийното министерство в първия кабинет "Борисов".

БСП предлага за нов мандат настоящия член на независимия регулатор Димитър Кочков, който отговаря за водния сектор.

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов също залага на проверен кандидат - представителят на КЕВР и сега Владко Владимиров.

От парламентарната група на ДПС няма направена номинация.