Премиерът Бойко Борисов ще бъде разпитан утре като свидетел по досъдебното производство "за престъпно сдружаване с цел търговия с влияние", което Специализираната прокуратура започна по данни от иззетите телефон и таблет на бизнесмена Пламен Бобоков. 

Това се разбра от съобщение на спецпрокуратурата от днес. Оттам уточняват, че разпитът на министър-председателя е по повод "изнесени твърдения в медиите от обвиняемия П.Б.". Покрай пусканите от прокуратурата фрагменти от личната кореспонденция на Бобоков с президентския секретар Пламен Узунов и с русенски прокурор, откъдето тръгна разследване за търговия с влияние, Бобоков сам огласи в интервю за бТВ и чат с премиера Борисов.

Последният не отрече, че е разговарял с бизнесмена. Във въпросното интервю Бобоков обаче каза, че няма телефон на президента Румен Радев, в резултат на което от държавното обвинение разпространиха нова порция чат - с цел опровержение. Кореспонденцията между обвиняемия и Борисов не е коментирана досега от прокуратурата. 

В съобщението на спецобвинителите от днес става ясно още, че Бобоков си е контактувал и с други представители на ГЕРБ. Единият от тях е шефът на комисията по вътрешна сигурност и обществен ред в Народното събрания Пламен Нунев, а другият е Росен Даскалов, бивш общински ръководител на ГЕРБ в Русе (откъдето са и братя Бобокови - б.р.). Оказва се, че Нунев и Даскалов също са призовани да свидетелстват по разследването за търговия с влияние, като имало комуникация Бобоков-Нунев през 2019 г.

Към момента няма хора с повдигнато обвинение по темата. 

Любопитното е, че Нунев вече беше назоваван от Бобоков - той бил човекът, който кадрува изцяло в Русе:

"Понеже става въпрос за Русе и за кандидат за окръжен прокурор - отидете в Русе и попитайте кой в града назначава всички прокурори, съдии, директори на МВР. Всеки държавен чиновник до портиер се назначава от едно лице - областният координатор на ГЕРБ Пламен Нунев. Той разбира се не го прави сам, зад гърба му е първият стълб. Това е обществена тайна.", каза тогава бизнесменът.