Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) и германското биофармацевтично предприятие CureVac сключиха споразумение за заем от 75 милиона евро, съобщиха от централата на Еврокомисията.

Документът бе подписан в присъствието на Мария Габриел – еврокомисарят, отговарящ за иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта.

Заемът е подкрепа на разработваните от CureVac ваксини срещу инфекциозни заболявания, включително потенциалната ваксина CVnCoV, насочена към предотвратяване на инфекциите от SARS-CoV-2 – щама, причиняващ COVID-19.

Германската компания извършва дейност в областта на клиничните изпитвания и разработва нов клас революционни лекарства, основани на оптимизирана информационна рибонуклеинова киселина (иРНК). Отпуснатите пари ще подкрепят усилията на CureVac да разшири съществуващите производствени възможности, отговарящи на стандарта за добра производствена практика, както и да ускори завършването на своя четвърти производствен обект в Тюбинген, Германия, посочват от ЕК. Заемът ще бъде предоставен на три транша от по 25 милиона евро, всеки от които ще се отпуска след изпълнението на предварително набелязани цели.

„Коронавирусът ще бъде с нас, докато не открием ваксина срещу него. От началото на пандемията увеличихме с 400 милиона евро средствата за механизма за финансиране на борбата със заразните болести, за да може ЕИБ да обработва повече проекти, свързани с тази болест. С подкрепата за CureVac увеличаваме усилията ни за намиране на безопасни и ефективни решения за всички в Европа и в целия свят“, коментира Мария Габриел.

Технологичната платформа на CureVac за производство на иРНК

CureVac използва своята патентована платформа RNAOptimier®, за да оптимизира свойствата на основаните на иРНК лекарства. Това включва три основни етапа: определяне структурата на белтъка, оптимизиране на иРНК и производство на иРНК. Технологията може да бъде адаптирана така, че да предизвиква различни степени на имунни реакции срещу специфични протеинови антигени по избор. Това може да доведе евентуално до производството на мощни профилактични ваксини в ниски дози за профилактика на инфекциозни заболявания като бяс, както и на имунотерапии за лечение на рак. При протеиновата терапия и терапията с антитела технологията може да бъде адаптирана така, че да се избегне активиране на имунната система.

CureVac е водещо биотехнологично предприятие, което извършва клинични изпитвания в областта на технологията за производството на иРНК и има 20-годишен опит в разработването и оптимизирането на тази многостранна молекула за медицински цели. Принципът на патентованата технология на компанията е използването на иРНК като носител на данни, който инструктира човешкото тяло да произвежда свои собствени протеини, способни да се борят с широк спектър от заболявания. CureVac Дружеството прилага своите технологии за разработване на терапии за онкологични заболявания, терапии с антитела, лечение на редки заболявания и профилактични ваксини.