Руски съд глоби днес журналистка с 500 хиляди рубли (12 000 лева), след като я призна за виновна по обвинение за публично оправдаване на тероризма, предаде ТАСС.

Прокуратурата искаше 6 години трудов лагер за Светлана Прокопиева. Адвокатите ѝ казаха, че ще обжалват присъдата и ще искат журналистката да бъде напълно оправдана.

 

 

Наказателното дело срещу Прокопиева беше заведено на 5 февруари 2019 година, след като тя по радио "Ехото на Москва в Псков" изказа свое мниение за терористичен акт в Архангелск, където 17-годишен юноша се самовзриви в приемната на Федералната служба за сигурност.

По-късно текстът на Прокопиева излезе на уебсайта на регионалната информационна агенция "Псковская лента новостей". 

Той засяга атентата извършен на 31 октомври 2017 г. от 17-годшния Михаил Жлобицки, при който загина той, а трима души от Федералната служба за сигурност бяха ранени.

В текста си Прокопиева предположи, че действията на Жлобицки могат да бъдат предизвикани от държавната политика и че държавата може да бъде частично отговорна за появата на поколение граждани, които се борят с нея, предаде руската редакция на Би Би Си.

По време на разследването на Прокопиева й бяха блокирани всички акаунти, от нея бяха иззети документи, мобилни телефони, лаптопи, диктофон и флашки, както и документи на хартия и лични бележки. Тя беше включена в списъка на екстремистите и терористите, който се води от Росфинмониторинг. Това означаваше, че тя не можеше да си открие банкова сметка или да учреди ипотека.

Журналистката не се признава за виновна и смята делото за политически мотивирано. През октомври 2019 г. тя публикува отворено писмо, в което го нарече „убийството на свободата на словото в Русия“ и „банално отмъщение на обидени служители на сигурността“.

ЕК за Клуб Z: Неприемливо е да се преследват журналисти за работата им

Еврокомисията следи това дело и смята за неприемливо журналистите да бъдат преследвани за своята работа.

Така отговори на въпрос на Клуб Z Петер Стано - говорителят на върховния представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел.

„Властите трябва да гарантират, че свободата на медиите трябва да бъде спазвана и журналистите да се ползват от нея, докато си вършат работата. Много е важно и е в съответствие с международните задължения на Русия журналистите да работят без никаква намеса, без никакви рискове. Защото свободата на медиите е една от основните международно гарантирани свободи“, допълни Стано.

По-късно той разпространи специално изявление, в което се казва:

„Преследването на г-жа Прокопиева е доказателство за все по-стесняващото се пространство на независимата журналистика и гражданското общество в Руската федерация през последните години. Често се съобщава за случаи на заплахи и насилие срещу журналисти, докато основните сободи на изразяване и свободата на медиите в страната биват подтискани и сериозно ограничавани, включително чрез политически мотивирани арести и съдебни дела като това срещу г-жа Прокопиева.“