"За да се угоди на президента Радев, прокуратурата прави сега тези публични събития, но това си е тяхна работа. Нали неговият съветник каза, че имало двоен аршин..."

"Вече всички са доволни, казах си, каквото знам..."

Медийният интерес, очаквано, бе внушителен.

Това бяха първите думи на премиера Бойко Борисов, след като излезе от разпит в Специализираната прокуратура. Той се яви на място, защото бе призован като свидетел по досъдебното производство за "престъпно сдружаване с цел търговия с влияние", което се води около обвиняемия по друго дело бизнесмен Пламен Бобоков. 

Поводът за разпит на премиера са огласени от Бобоков чатове между двамата. Дотук се стигна, след като прокуратурата започна да публикува избрани моменти от кореспонденцията, открита в телефона и таблета на бизнесмена, като държавното обвинение акцентира на съобщения с представители на президентската институция. Това доведе до обвинения към прокуратурата - че селективно избира какво да публикува и се намесва на страната на правителството в противоборството с Румен Радев.

Впоследствие пред бТВ Бобоков показа чат с Борисов, който започва с "Добро утро, бос", а темата е либийският танкер БАДР. Премиерът потвърди, че е водил разговори с него по различни теми.

 

 

Разпитът продължи кратко. Борисов обясни пред медиите, че познава Пламен Бобоков от над 10 години, но не е комуникирал с брат му Атанас Бобоков (той също е обвиняем по делото за внос на боклук). Министър-председателят сподели, че е оказвал съдействие за бизнеса зад граница на Бобоков и "винаги съм считал, че е почтен човек". Борисов обясни, че са го питали за кораба БАДР (именно около танкера се върти и кореспонденция на Бобоков със съветника Пламен Узунов, за която вероятно ще ги обвинят, б.р.).

"...Каза ми, че могат да обявят България за пиратска държава, че едва ли не е отвлякла кораба... Единственото, което съм правил, е, че говорихме с либийския колега, изяснихме случая, оставихме съдът да се произнесе. Оттогава корабът няколко пъти си сменя флаг, собственост.

Единственото, което съм разпоредил, е Гранична полиция да го пази, на котва е в Бургас. Имаме ли съдебно решение - ще го изпълним." 

След разпита на министър-председателя очакванията са в спецпрокуратурата да свидетелства и депутатът от ГЕРБ и местен лидер на партията в Русе Пламен Нунев. Последният бе посочен от Бобоков като "кадровика" в Русе, през когото минавали всички назначения. Според държавното обвинение в телефоните на бизнесмена има и чатове с Нунев. 

Като свидетел е призован и бившият областен координатор на ГЕРБ в дунавския град.