Американският удар с дрон в Ирак, при който през януари беше убит висшият ирански генерал Касем Солеймани и девет други души, представлява нарушение на международното право. Това заяви специалният докладчик на ООН Аниес Каламар, отговаряща за извънсъдебните и произволни екзекуции, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

 
Нападението нарушава устава на ООН, посочва Каламар в свой доклад. В него се допълва, че САЩ не са предоставили достатъчно доказателства за настояща или непосредствена заплаха от атака срещу техните интереси, за да оправдаят удара срещу Солеймани.
 
Каламар призова за отговорност при прицелните убийства с въоръжени дронове и за по-голямо регламентиране на оръжията. Тя допълни, че атаката от 3 януари е първият подобен известен инцидент, при който се изтъква самоотбраната като оправдание за атака срещу представител на една държава на територията на трета страна.
 
Иран отвърна на удара с атака с ракети по иракска въздушна база, където имаше американски военни. После иранските сили признаха, че погрешка са свалили и украински пътнически самолет.
 
Днес Каламар ще представи изводите си на Съвета за човешките права към ООН.