"Преминавайки границата от 200 болни на ден, ще е сигнал, че трябва да се възстановят част от мерките."

Това заяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев днес при откриването на новия ядрено-магнитен резонанс, който беше монтиран в УМБАЛ "Св. Иван Рилски". Ананиев обаче не уточни какви мерки може да се върнат. Само за изминалото денонощие инфектираните с коронавирус са 174-ма, като през изминалите дни имаше рекордни от началото на кризата над 180 положителни проби.

 
По-късно доц. Ангел Кунчев от НОЩ уточни пред бТВ, че след мерките, които е възможно да се задействат отново, е затваряне на нощните заведения на открито, спортните събития пак да останат без публика и да се забранят общестените събития на повече от 50 души накуп.

Да продължат усилията за укрепване на болничните заведения, в които се лекуват пациенти с COVID-19, така че да разполагат с всичко необходимо – лични предпазни средства, лекарства, дезинфектанти, кадрови ресурс – пък е разпоредил премиерът Бойко Борисов на среща с Националния оперативен щаб (НОЩ) малко по-рано днес.

По време на оперативното заседание, на което е присъствал и здравният министър Кирил Ананиев, е обсъдено и провеждащото се у нас клинично проучване на медикамент за средно тежки и леки случаи на коронавирус, като се очакват резултатите и становището на Изпълнителната агенция по лекарствата, съобщиха от пресцентъра на Министерския съвет.

Министър Ананиев и НОЩ докладваха на премиера Борисов, че са дадени указания на областните оперативни щабове и регионалните здравни инспекции за засилване на текущия контрол по изпълнение на разпоредените мерки за справяне с новия вирус.

"Продължавайте да следите за прилагането на доказалите своята ефективност мерки за ограничаване на заболеваемостта", подчерта министър-председателят Борисов, цитиран от пресцентъра на правителството.

В хода на срещата бе обърнато специално внимание на разпространението на коронавирус на Балканите и на регистрирания значителен ръст на новооткритите случаи в редица близки до нас страни като Република Северна Македония, Сърбия, Косово, Турция.