След седмици призиви за правителствена подкрепа, културният сектор във Великобритания ще получи държавна помощ от 1,57 млрд. паунда. Борис Джонсън обяви спасителния пакет с аргумента, че културата и изкуството са „душата на нацията“, пише „Гардиън“.

„Разбирам тежките предизвикателства, пред които са изправени изкуствата, и ние трябва да защитим и запазим каквото можем за бъдещите поколения – каза той в изявление. – Затова трябва да сме сигурни, че културните организации и зали във Великобритания ще продължат да съществуват и да подкрепят служителите си, докато вратите им останат затворени, а завесите – спуснати.“

В пакета влизат 1,15 млрд. паунда подкрепа за културните организации в страната, като от тях 270 млн. са заеми, 880 млн. – грантове, 100 млн. паунда подкрепа за държавните културни институции, 120 млн. инвестиции за възраждането на културната инфраструктура, останалите средства са за културните администрации на Шотландия, Уелс и Северна Ирландия.

Огромната сума е приятна изненада за хората на изкуството, особено след като от финансовото министерство не изказаха готовност да отпуснат допълнителни средства за изкуството. Сред представителите на сектора, които изказаха подкрепата си за политиката на Джонсън, бе и композиторът сър Андрю Лойд Уебър.

„Изключително важно е културният сектор на Великобритания да възстанови здравето си колкото се може по-скоро и очаквам с нетърпение да видя как ще работи в детайли спасителният пакет. Очаквам да работя отново с Оливър Даудън [културният министър на Великобритания] и с правителството за отварянето на всички театрални зали в страната – малки и големи – възможно най-бързо“, коментира звездата на британския театър.

За някои обаче помощта идва твърде късно – театър „Нюфийлд“ в Саутхемптън обяви, че слага край на 60-годишна история.

Представителните на индустрията, които молят за помощ още от началото на пандемията, често цитираха политиката на Германия, където Ангела Меркел обяви, че ще отпусне 1 млрд. евро за театри, музеи и други организации. Театър „Олд Вик“, Шекспировият театър „Глобус“ и „Ройъл Албърт хол“ предупредиха, че също ще затворят окончателно, ако не получат финансова помощ.

И докато театралните и концертните зали ще останат затворени още неопределено време, галериите и музеите във Великобритания започват бавно да се завръщат към живот. На 8 юли Британската национална галерия ще стане първата културна институция, която ще заработи след пандемията.

"Площад Славейков"