За няколко седмици е намаляло усещането, че заплахата е овладяна. 38 на сто от българите са на мнение, че вирусът е под контрол, а в началото на юни техният процент е бил 72 на сто.

Тревогата от заразата расте. По-малка е увереността, че скоро ще се върнем в пълнота към живота отпреди.

Това показват данните от поредното проучване на "Галъп интернешънъл" по темата "коронавирус". То е проведено като бърз телефонен сондаж между 25 и 27 юни сред 820 пълнолетни българи.

Тревогата от зараза – отново нагоре

Тревогата в обществото ни по повод коронавируса отново започва да се увеличава. Преди седмици 51% се страхуваха, че те или член на семейството им могат да се заразят с коронавируса.

Сега този дял е 60%. Тези, които не се боят, са 39%, а в началото на месеца бяха 48%.

В началото на юни 72% смятаха, че вирусът у нас вече е под контрол, докато сега този дял е само 38%. Промяната е очевидна и се дължи на ръста на регистрираните случаи на заразени с коронавируса.

Заедно с тази промяна намалява и увереността, че до края на годината ще има пълно връщане към нормалния живот. Сега в това вярват 40%, а седмици по-рано бяха 61%. Расте делът на онези, които не вярват, че до края на годината ще се върнем към нормалността в пълна степен.

Няма признаци на паника, уточняват от "Галъп интернешънъл". Тревогата остава далеч от пиковите си стойности, достигнати през април.

"Очевидно, обществото вече гледа на вируса с по-различни очи в сравнение с периода около началото на кризата", коментират от агенцията.

Затягане на мерки? 

Въпреки по-тревожната ситуация мнозинство от 61% от анкетираните е против ново затягане на мерките. 38% са на обратното мнение. Малцина остават тези, които не могат да преценят.

Оценките за работата на властта в битката с коронавируса остават положителни, но и там има немалък спад. Сега 59% смятат, че правителството се справя добре, а 39% са на обратното мнение.

Две трети от запитаните твърдят, че и сега сами спазват ограничения. 28% казват, че вече не спазват, а има и 6%, които твърдят, че никога не са спазвали. Може би в данните личи и известна декларативност, но те са достатъчно показателни за това, че немалка част от обществото вече започва да възприема отговорността си пред заразата, смятат от агенцията.

Убеждението, че заплахата е преувеличена, остава на нивата, регистрирани наскоро – 59%. Делът е сравнително висок на фона на данните за други държави по света.


CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing); национална извадка (820 ефективни интервюта) за населението на възраст 18+ г. 25-27.06.2020 г. 1% се равнява на около 55 хил. души. Абсолютна максимална грешка  ±3.3 при 50% дялове.