Руската Федерална служба за сигурност (ФСБ) е арестувала висш представител на държавната космическа корпорация "Роскосмос" по обвинение в държавна измяна, предаде ТАСС.

Съветникът на ръководителя на "Роскосмос" Иван Сафронов е заподозрян, че е предал информация, представляваща държавна тайна, на представител на една от специалните служби на НАТО, съобщи агенцията, позовавайки се на Центъра за връзки с обществеността на ФСБ.

"Федералната служба за сигурност в Москва задържа съветника на генералния директор на държавната корпорация "Роскосмос" Иван Иванович Сафронов. Сафронов, изпълнявайки задачите на една от специалните служби на НАТО, е събирал и предавал на неин представител държавни тайни за военно-техническото сътрудничество, отбраната и сигурността на Руската федерация", са съобщили от ФСБ.

Срещу Сафронов е образувано наказателно дело по обвинение в държавна измяна. Застрашават го до 20 години в трудовоизправителна колония. 

 

 

Сафронов е роден в Москва през 1990 година. През 2010 г. завършва Висшето училище по икономика със специалност журналистика. През 2010-2019 г. е бил кореспондент на "Комерсант" и специален кореспондент, а през 2019-2020 г.- специален кореспондент на „Ведомости“.

Занимавал се е с военното и военно-техническото сътрудничество, проблемите на военнопромишления комплекс и космическата индустрия.

През май тази година Сафронов е бил назначен за съветник на ръководителя на "Роскосмос" Дмитрий Рогозин по информационната политика, ръководи редица специални програми на държавната корпорация.

Според източник в органите на реда, цитиран от ТАСС, материалите по делото са класифицирани и процесът ще се проведе зад закрити врата.

Разследващите претърсват апартамента на Сафронов, изземат документи и електронни носители на информация.

"Роскосмос" отбеляза, че задържането на съветника не се отнася до настоящата му работа в държавната корпорация.

Главният редактор на "Комерсант" Владимир Желонкин заяви, че служителите на реда не са се свързвали с ръководството на вестника. Главният редактор на "Ведомости" Андрей Шмаров също каза, че не знае за причините за задържането на журналиста.

Според Кремъл случаят не е свързан с журналистическа дейност на Сафронов. Говорителят на президента Дмитрий Песков отбеляза, че Владимир Путин не е бил информиран за задържането, тъй като няма нужда да бъде информиран държавният глава за всички нюанси на работата на контраразузнаването, предаде ТАСС.