ЕС никога не може да приеме всички бежанци по света, заяви днес еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон.

Тя говори след виртуалната конференция на Съвет „Правосъдие и вътрешщни работи“ на ЕС.

Целта на Съюза е да открие законови пътища за миграция, както и да въведе трудови визи за чужденци, смята Йохансон. И изтъкна, че европейският трудов пазар ще има нужда от чужда работна ръка.

Германският вътрешен министър Хорст Зеехофер се надява до есента ЕС да се споразумее по общи правила за миграцията. Според него въвеждането им би намалило значително броя на мигрантите за разселване, защото ще може още на външните граници да се преценява кой подлежи на международна закрила.

Зеехофер допълни, че пътят на мигрантите през Средиземно море се измества и за начална точка на пътуването към ЕС освен Либия, вече се използват Тунис и Алжир.

„Би било неприемливо да се връщат мигранти в Либия“, заяви министърът на вътрешните работи на Германия, която в момента председателства ЕС.

Той изтъкна опасността от антихуманно отношение в бившата джамахирия.

Йохансон иска разследване на случаите на отблъскване

Вчера пък Илва Йохансон изради безпокойство от зачестилите съобщения за отблъскване на мигранти не само по гръцко-турската, но и по други външни граници на ЕС. Тя говори пред Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в Европарламента.

„Отблъскванията са съвсем ясно забранени. Всеки има правото да подаде молба за убежище. Всички твърдения за отблъскване и насилие трябва да се разследват. Очакваме националните власти да го направят. ЕС няма компетенциите да разследва неподходящо поведение от страна на правоприлагащите органи в страните членки“, каза Йохансон.

„Не можем да пазим границите ни, като нарушаваме европейските ценности, човешките права“, категорична бе еврокомисарката.

Тя смята, че е време да бъде обсъден и приложен нов механизъм за наблюдение и удостоверяване на случаи на отблъскване. Трябва да бъде направено повече, за да се гарантира, че страните от ЕС спазват европейското законодателство и основните права при охраната на външните граници.