COVID-19 отмени много резервации за почивка, а и в момента променя в крачка много планове. Справя ли се светът (и България) с пандемията – експертите казват "не", но оттук насетне от нашата лична отговорност зависи да спазваме т.нар. три "Д" – дисциплина, дезинфекция, дистанция. Къде, ако не в хотел, може да прекарате заслужената си лятна почивка, без да се налага да се съобразявате с всички правила, които налага физическата изолация? Клуб Z продължава със своята поредица "Ваканция на социална дистанция", в която ви представяме идеи за безопасна почивка.

"Кажете сега, милички, какво искате за закуска днес?" 

Така започва всяка сутрин на това място. Вечно усмихната, пълна с добро настроение и готова за раздумка домакиня на къщата предлага на всеки гост да му направи каквото му се ще. Сложно, лесно, с твои продукти или с нейни, няма никакво значение - яденето ще дойде бързо, ще бъде вкусно и ще бъде запомнено с усмивката на Руми. Мястото? 

"У Нико" - къща за гости, свита сред прелестите на Чепеларския балкан, по-точно над един от първите видими ридове на село Орехово. "У Нико" е и дом, и приятелска среща, и топла вечеря, и хиляди, хиляди истории.

През 2020-а - годината, в която коронавирусът беляза деня ни и заплаши живота ни, шанс за спокойна и най-вече за безопасна почивка има. В селото, в което живеят около 150 души, в природата - която винаги дава повече, отколкото взема, и в къщата, в която гостите не са просто гости, а част от нейната история.

И ако морето не влиза в плановете ви през тази годинa или просто предпочитате чистия въздух, планината, миризмата на борови гори и безкрайните красиви залези - това може да се окаже вашето място. 

"У Нико" е къща за гости, но преди е била е стара фабрика за книжарски изделия. Един от онези производствени центрове, забити там горе, високо в българските планини. Като къща за гости обаче днес е и малък център на знанието - заради разказите на собствениците Руми и Нико за техния живот по целия свят, заради духа на авантюриста, който никога не е напускал и двамата. Заради смеха през сълзи, който ти причинява историята за това как една българка се бори със спуканата си автомобилна гума на магистрала в джамахирията, владяна тогава от сатрапа Кадафи. Заради Руми и Нико. И заради планината. 

Накратко - "У Нико" разполага със седем просторни стаи (наистина просторни предвид миналото на къщата), всяка със санитарен възел, всяка със самостоятелна веранда. Телевизор със сателит с над 600 канала, огромна трапезария, в която, както вече казахме, храната идва по ваша заявка и личен вкус. И да - камината, която винаги се превръща в център за всички през хладните месеци. На чаша приятно питие, игри, разговори и още истории. 

За допълнителен релакс - суха инфрачервена сауна или "Ваната на Клеопатра" - винена терапия, която не се забравя нито лесно, нито бързо. 

Това, което прави "У Нико" уникално място обаче, са звездите. Почти 1000-та метра надморска височина и стотиците километри от най-близките замърсяващи мощности ви дават възможност да видите небе, което може да се наблюдава на много малко места в България, а и по света. Тук всяка звездичка е близка. 

И още - тук навсякъде висят снимки в рамки на редовните посетители, техни картини и рисунки, а домакините наричат малките деца, които обикалят наоколо - "нашите деца". Тук всеки нов гост става част от семейство, а семейството - част от него. 

Тук, с новото семейство, можете да се разходите из ширналата се планина, да посетите близкия параклис, кацнал на близкия хълм, да се полюбувате на водопада Скакалото, да изкачите връх Персенк. Да, да - тук са и Чудните мостове, оформени от реката на Айдарското дере. И още - може да посетите действащата, забележете, селска библиотека, която продължава да събира внушителен книжен фонд. 

Село Орехово и къщата за гости "У Нико" са прекрасна възможност за спасителния днес социално дистанциран туризъм, но и шанс да опознаете планината, хората и историите им.