Повече от 3 милиона са вече регистрираните заразени с коронавируса в САЩ, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. Франс прес съобщи, че през последното денонощие са били потвърдени рекордните над 60 000 нови случая.

Броят на заразените нараства чувствително през последните две седмици в двайсетина щата. Вчера двата най-многолюдни американски щата - Тексас и Калифорния - регистрираха рекордните за тях над 10 000 нови случая за денонощие, отбелязва Ройтерс.

Преди това този праг бе преминат от последователно от Ню Йорк и Флорида - съответно на четвърто и на трето място в САЩ по брой на населението.

През последното денонощие в страната са били регистрирани рекордните над 60 000 нови заразени, съобщи университетът "Джонс Хопкинс", цитиран от Франс прес.

Повече от 1100 души са починали в Съединените щати от COVID-19 за изминалите 24 часа. Смъртните случаи в страната от причиняваното от новия коронавирус заболяване вече са 131 362.

САЩ са далеч напред на първо място в света по брой заразени и починали.

Президентът Доналд Тръмп омаловажа статистическите данни, които обяснява с големия брой направени тестове. Много представители на здравните власти обаче определят ситуацията като тежка, отбелязва Франс прес.

На кръгла маса в Белия дом за образованието Тръмп се подигра на Харвардския университет - един от най-престижните в света - за решението му всички лекции през новата учебна година да бъдат онлайн заради пандемията.

"Мисля, че това е смешно. Мисля, че трябва да ги е срам", каза Тръмп. Президентът на САЩ призова училищата и университетите в страната да отворят отново наесен.

Тръмп изрази несъгласие с анализа на епидемиологичната обстановка в Съединените щати, направен от водещия американски инфекционист Антъни Фаучи.

"Ситуацията сега наистина не е добра. . . Все още сме на върха на първата вълна", заяви в понеделник директорът на американския Национален институт по алергии и инфекциозни заболявания. Той подчерта, че Европа е в доста по-завидна ситуация.

Запитан в телевизионно предаване за коментар, Тръмп реагира остро на думите на д-р Фаучи.

"Мисля, че сме в добра позиция. Не съм съгласен с него", каза американският президент.