Заемите за бизнеса и домакинствата, засегнати от кризата, се „замразяват“ до края на годината след решение на Гръцката асоциация на банките, съобщава днес в. "Катимерини".

Мярката обхваща около 280 000 физически и юридически лица, за които задължението за изплащане на вноските по заемите от банките беше спряно до септември, а след вчерашното решение този срок е удължен до декември 2020 г.

По-нататъшното замразяване на тези дългове беше счетено за необходимо поради общата рецесия в икономиката и прогнозите за увеличаваща се безработица и според съобщението на Гръцката банкова асоциация, цитирано от вестника.

Според данните, представени от банките, заемите, които са „замразени“, възлизат на 18 милиарда евро до края на май, а през юни показват малко увеличение.

Според същите данни от 18-те милиарда евро по-голямата част са заеми за домакинства и за малкия бизнес. Около 12 милиарда евро от тях са свързани с покупка на жилища, потребителски заеми на частен и малък бизнес, докато 5 милиарда евро са заеми за малки и средни предприятия и големи компании.

Отлагането на плащанията за физически лица и за малки предприятия обхваща цялата месечна вноска, докато за юридическите лица се отнася до главниците.