Ситуацията с вируса в България изглежда тотално изпусната. (То във всичко изглежда изпусната, но това е дълъг разговор.) Още от самото начало хаосът беше пълен, но поне имаше една авторитетна фигура, която всяваше респект. Не всичко беше идеално, но имаше добро желание.

После се появи един жаден за медийно внимание антивирус, който направи най-лошото - пося недоверие в научните принципи, в дисциплината, в смисъла на НИЕ. Българинът е недисциплиниран, противоречив. Кажи му, че е прецакан и го лъжат, и той веднага се хваща за всяка идея за световна конспирация срещу семето му. И така, вече имаме истинско начало на Първа вълна. Тя дойде от популизма на управляващите, които решиха да угодят на спонсорите си от сивата икономика - барове, ресторанти, туризъм. Да не бъдем наивни - приходите в българския туризъм не идват от услуги. Туристическите олигарси не ги интересуват шезлонгите и чистотата, нито имиджа на държавата. Хотелите не са нищо друго освен перални.

Туристическите могули ги интересуват само потребителите на дрога и безакцизен алкохол. Барове, ресторанти, чалготеки, бардаци, футболни мачове. Цялата корупция в България (и по света) се върти през тези канали.

Нали оттам идват пачките в шкафчетата... Местата, където се въртят наркобизнесът, мръсните пари, хазартът, са най-важните за правителството. Оттам идва и бетонът по морето.

И така в името на несекващия поток от "данък шкафче" хората бяха пожертвани. Следвайки експоненциалната крива, до 15 дни ще има поне 500 заразени на ден (и повече). Смъртните случаи ще нарастват, но не защото вирусът е по-силен - а защото лекарите ще бъдат заразени, ще умират, опитвайки се да спасяват посетителите на чалготеки, футболните босове. (Всъщност един от проблемите, както ми довери познат лекар, е, че масово се крият симптоми - което води до огромно количество непредвидени заразени.) Това ще доведе до блокиране на държавата и истински колапс на автентичната икономика. Много ми се иска да съм лош пророк... Но надали.

Какво ни остава ли? Носете си маските.

И ходете на протести, спазвайки дистанция. Така изглеждате повече - а властта се страхува от много хора по улиците. Особено когато са с маски и не може да ги разпознае. Това е шанс в нещастието ни. Скоро едва ли ще ни се удаде друг.

---

Текстът на Теодор Ушев е публикуван в профила му във фейсбук, откъдето го препечатваме с негово разрешение. Заглавието и подзаглавието са на редакцията.