Над 150 световноизвестни учени, писатели и творци подписаха писмо, в което изразиха подкрепата си за демонстрациите срещу расовата несправедливост, но в същото време изразиха съжаление от "климата на нетолерантност", който ги съпътства, предаде Ройтерс.

Те призовават за пълноценен диалог, когато става дума за сериозни теми и се обявяват срещу културата на отхвърляне, която призовава за крайни мерки срещу всеки, който не споделя определени възгледи. Сред хората, които подписаха писмото, са писателите Джоан Роулинг (“Хари Потър”), Маргарет Атууд (“Разказът на прислужницата”), Салман Рушди (“Сатанински строфи”), политологът Франсис Фукуяма, шахматистът Гари Каспаров и други. В отвореното си писмо интелектуалците се обявяват най-вече срещу липсата на диалог. Под привидно правилен претекст, някои хора използват ситуацията, за да атакуват, обиждат и тормозят други.

Сред подписалите писмото са и американският лингвист и активист Ноам Чомски, активистката за правата на жените Глория Стейнъм, журналистът Фарид Закария. Писмото, призоваващо за "справедливост и отворен дебат", бе публикувано от сп. "Харпърс" и се очаква да се появи в много водещи печатни издания по света.

В посланието е изразена подкрепата на интелектуалците за демонстрациите срещу полицейското насилие и расовото неравенство, тръгнали от САЩ след смъртта на 25 май на чернокожия Джордж Флойд при полицейски арест, извършен от бял полицай в Минеаполис, и обхванали и други страни.

Освен това обаче в писмото се изтъква, че настроенията, съпътстващи демонстрациите, са довели до нова поведенческа система в етично и политическо отношение, която се отразява негативно на отворения дебат. Според интелектуалците идеологическият конформизъм е подронил толерантността към различията. Свободният обмен на информация и идеи с всеки ден става все по-ограничен, има тенденция към прояви на цензура сред протестиращите, се казва още в писмото.

“Свободното обменяне на информация и идеи, които са в сърцето на либералното общество, срещат все повече пречки”, пише в писмото. “Все по-често хора призовават за бързо и тежко възмездие в отговор на думи и идеи, които се считат за неправилни.”

Текстът продължава:

“Редактори биват уволнени, защото са позволили да се публикуват противоречиви статии, изтеглят се книги от пазара, защото не са достатъчно “автентични”, на журналистите им е забранено да пишат по определени теми, уволняват професори, които цитират литературни произведения в часовете си, изследователи губят работата си заради реакциите, които предизвикват трудовете им и председатели на организации биват изхвърлени заради глупави грешки.”

Съвсем очаквано подписалите писмото бяха подложени именно на това, срещу което се обявяват - жестока критика, отхвърляне и призиви да променят позицията си. Само няколко часа след публикуването му, падна и първата жертва - писателката Дженифър Финли Бойлан се извини за първоначалната си подкрепа към текста.

Тя обяви, че не е била наясно какво точно подписва, нито че Джоан Роулинг също ще участва. Миналия месец Роулинг беше набедена за трансфоб и от тогава всичко, което казва и прави, за да обясни позицията си, остава неразбрано от транс активистите, които призовават за бойкот на книгите ѝ и атакуват авторката на “Хари Потър” с ужасни обиди в социалните мрежи.