Делото срещу руския журналист Иван Сафронов, арестуван в Москва по подозрение в шпионаж в полза на страна от НАТО, вероятно е изфабрикувано, заяви днес негов адвокат пред радио "Ехото на Москва", цитиран от ДПА.

По думите на юриста на защитата не са били представени "никакви доказателства", а следователите не са дали "никакви обяснения". Има само общо обвинение, че Сафронов е предал на Чехия секретна информация за руското военно присъствие в Африка и Близкия изток, каза адвокатът Иван Павлов.

Руски медии предположиха, че случаят може би е свързан с публикация на Сафронов за руските оръжейни доставки и в частност за военни самолети, пратени в Египет.

Липсата на представени доказателства поражда съмнения, че "следователите се опитват да скрият намеренията си", каза още Павлов. Според него "ако обвиненията не са свързани с неговата професия, следователите охотно ще представят документи, които да убедят не само съда, но и обществото".

Иван Сафронов зад решетките в московски съд вчера. Той не се призна за виновен по повдигнатото му обвинение в държавна измяна, което предполага наказание до 20 години в трудовоизправителна колония. Снимка АП / БТА

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков категорично отхвърли тезата, че арестът е заради журналистическата работа на Сафронов, когото похвали като "талантлив журналист".

Сафронов, бивш журналист в "Комерсант" и "Ведомости", работи от два месеца като пиар в космическата агенция "Роскосмос". Той бе задържан във вторник пред дома си.

Редакциите на "Комерсант" и "Ведомости" окачествиха като абсурдни обвиненията в държавна измяна срещу Сафронов. Ако бъде признат за виновен, той може да получи присъда до 20 години лишаване от свобода, предаде БТА.