Харвардският университет и Масачузетският технологичен институт съдят администрацията на президента Доналд Тръмп заради заповед, която лишава чуждите студенти от разрешение да останат в САЩ, ако курсовете им преминат предимно онлайн, предаде "Бизнес инсайдър".

Елитните университети заведоха дело днес сутринта срещу Министерството на вътрешната сигурност и имиграционната и митническата администрация на САЩ.

Причина за иска е ново указание на администрацията, според което чуждестранните студенти с визи тип F-1 вече не могат да останат в САЩ, освен ако нямат насрочени занятия, които да посещават лично.

Указанията отменят временно разрешение за пребиваване на студентите, което беше издадено по-рано по време на пандемията.

Двете висши учебни заведения искат да блокират изпълнението на заповедта, която бе обявена в понеделник. Те искат също тя да бъде отменена за постоянно и обявена за нищожна.

Сред аргументите си Харвард сочи, че участието на онлайн часове би било невъзможно за много студенти, включително за тези, които живеят в страни като Сирия, където има гражданска война, или в Етиопия, където интернет е блокиран.

Тръмп вчера критикува като "нелеп" плана на Харвард да върне само 40% от завършващите студенти в кампуса на университета и премине към онлайн курсове през есента, защото случаите с коронавирус в САЩ продължават да нарастват. 

"Смятам, че е нелепо. Мисля, че е лесен изход и мисля, че трябва да се срамуват от себе си, ако искате да знаете истината", каза Тръмп.