Внасяме няколко сигнала в прокуратурата. Първият е за пясъка на брега пред сараите на Доган, който се оказва, че е изчезнал, а на негово място се появява чакъл. Вторият е за обругаване на националното знаме.

Това съобщи пред БНР Ивайло Мирчев от "Да, България" (партията е част от обединението "Демократична България").

Тази стъпка предприемат от политическата формация след вчерашната акция.

Лидерът на "Да, България" Христо Иванов, заедно с общинския съветник на ДБ в Бургас Димитър Найденов и Ивайло Мирчев във вторник направиха опит да акостират с лодка на плажната зона край резиденцията на Ахмед Доган при "Росенец".

Както е известно, достъпът до нея отдавна е прекъснат, а на пътя има бариера. Тримата обаче бяха посрещати от въоръжени охранители, които ги избутаха отново в морето. Ситуацията се излъчваше на живо във фейсбук.

Мирчев уточни, че са направили проверка дали плажът не е отдаден на концесия и беше категоричен, че той е публична държавна собственост.

Според Мирчев фактът, че пясъкът е заменен с чакъл би могъл да се обясни с това, че когато брегът е с пясък, той е публична държавна собственост и трябва да се отдаде на концесия:

"Когато се отдаде на концесия, поне 50% от него трябва да бъде отделен за свободен достъп. Тъй като г-н Доган не е искал да има такъв свободен достъп, пясъкът е премахнат и на негово място е посипан чакъл. Има снимки на туристи от 2016-а г., когато този плаж е бил страхотен и приказен български плаж, който днес е превърнат в сараите на Ахмед Доган", обясни той.

Вторият сигнал до прокуратурата е за обругаване на българското знаме от един от гардовете на т. нар. летни сараи:

"Нашата информация, потвърдена от няколко източника, включително и от близки среди до Националната служба за охрана (НСО), е, че въпросният личен гард на Доган - Калин Гаджев, е и в момента активен служител на НСО. Този човек взе забитото от нас българското знаме, сгъна го и го хвърли в канавката. Това е абсолютно престъпление и ние ще сезираме прокуратурата".

От "Демократична България" ще подадат сигнал и за саморазправа срещу лидера на "Да, България" Христо Иванов, общинския съветник от Бургас Димитър Найденов и Ивайло Мирчев.

"Следваща жалба е за премахването на бариера на общинския път към сараите на Доган", обяви още активистът на "Да, България" и добави, че ще подадат сигнал до прокуратурата и заради това, че гардовете на НСО не са се легитимирали, както са задължени по Закона за НСО. Мирчев ,точни, че дори и да са частни охранители - пак са длъжни да се легитимират.

"Нито ГЕРБ, нито БСП, нито Мая Манолова, нито Слави Трифонов, нито Цветан Цветанов са казали дори една дума срещу тях, а всички знаем, че това е големият тумор на българската демокрация - Ахмед Доган и Делян Пеевски", посочи още Мирчев.

Следващата акция е в събота, когато е организирано масово ходене на охраняем плаж.