Шест са въпросите, по които трябва да бъде намерен правилният политически баланс.

Това мнение изказа пред Европарламента в Брюксел председателят на Европейския съвет Шарл Мишел. Той участва в дебат, посветен на срещата на върха на ЕС на 19 юни и на предстоящата на 17 и 18 юли.

Въпросите са свързани с Плана за възстановяване от пандемията от коронавирус и бюджета на ЕС. Мишел уточни, че миналата седмица е приключил първият кръг от двустранните му преговори със страните членки.

Ето кои са според него въпросите:

• 1. Размерът на следващият бюджет на ЕС. Има различни мнения за нивото, което би било приемливо;

• 2. Този въпрос е свързан с първия и е свърдан с корекциите в бюджета и с отстъпките, или т.нар. ребати, облекчаващи вноските на определени страни. За някои членки на ЕС той е основен, но други са на мнение, че няма причини мерките да продължат да се прилагат;

• 3. Размерът на Фонда за възстановяване. Не всички страни са на мнение, че предложената сума трябва да бъде приета;

• 4. Съотношението между безвъзмездните средства и заемите. Самият принцип за субсидиите поставя трудности пред някои държави;

• 5. Критерият, по който ще се разпределят помощите от Фонда за възстановяване;

• 6. Връзката между Фонда и необходимите реформи, които трябва да се направят в някои страни, за да се организира управлението на средствата от него.

Мишел отправи призив всички да направят крачка един към друг, за да се намери решение на тези въпроси.

„Сякаш кризата засегна разума на ЕС“

Андрей Новаков сложи в Европарламента маска с призив против пакет "Мобилност". Снимка Десислава Апостолова, кор. на БНТ

Германското председателство има нелеката задача да се занимава с въпрос, който не само няма да реши кризата с COVID-19, но ще ни докара и нова криза.

Това заяви по време на дебата българският евродепутат Андрей Новаков от ГЕРБ и Европейската народна партия (ЕНП). Той говори по повод очакваното късно тази вечер приемане от ЕП на пакета „Мибилност“. Българските превозвачи недоволстват от него, най-вече заради предвидените задължителни периодични връщания на шофьорите и камионите в страната, в която са базирани.

„Сякаш кризата с вируса засегна разума на ЕС. Пакет „Мобилност“ е точно това доказателство“, смята Новаков.

Той се обърна към евродепутатите:

„Колеги, знаете ли какво ще гласувате? Прочетохте ли до края какво остана вътре? Твърдите, че пазите правата на шофьорите. Ама аз също. Борим се за основното им право да имат някаква работа и заплата. Условията на труд не се решават с безсмислено законодателство и правила. Както и климатичните условия не се подобряват с хиляди празни камиони, обикалящи Европа.“

Новаков изрази убеждение, че ще бъде срам за ЕП да приеме пакета в този вид. И то при положение, че Еврокомисията се е отказала от него и уверява, че ще го преосмисли, ако връщането на камиона и водача остане.

В коридорите на ЕП Новаков се разхождаше демонстративно с „тематична“ маска, на която бе изписано „Не на пакет „Мибилност“.