240. Толкова са новите случаи на заразени с коронавирус в България. Нов антирекорд и премината нова психологическа граница от над 200 положителни проби.

Това сочат данните на Единния информационен портал към нула часа на 9 юли.

Починали са петима души. Хоспитализирани са 498. В интензивни отделения има 29 тежко болни.

129 са излекуваните за последното денонощие.

476 са заразените медици в страната.

В сряда премиерът Бойко Борисов надълго обясни, че е най-лесно "да затваряме", но това не било полезно за здравето и психиката на хората. Освен това в развита демокрация се разчитало на личната отговорност. Българите били вече добре информирани за коронавируса и знаели какво трябва да се прави - дистанция, дезинфекция, носене на предпазни средства.

"Дали да отидеш на мач, на бар, на ресторант, театър, кино е избор на всеки човек. Необходимо ли е със заповед отново да се затваря? Това влияе ли добре на психиката, на здравето

"Не знам да сме задължили някого да ходи на бар, на мач, на мероприятие", каза той.

Така Борисов даде да се разбере, че не се предвиждат нови ограничителни мерки, въпреки че само ден по-рано, във вторник, здравният министър Кирил Ананиев говори, че към това може да се върви, ако се премине границата от 200 заразени. Тогава главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев даже и посочи кое най-вероятно ще се затваря - нощните заведение на закрито, без публика на стадионите и ограничения в броя на събиранията - семейни, приятелски и т.н. (пример абитуриентските балове, които се оказаха сериозна среда за предаване на коронавирусната инфекция).

Основно препоръките след заседанията на премиера с Националния оперативен щаб са насочени към укрепването на капацитета на болниците.

Растат и случаите на заразени футболисти, има и заразени шефове на футболни отбори, а при провеждането на мача за Купата на България в София се видя, че на трибуните не се спазва никаква дистанция, носене на маски и т.н. (същевременно правителството разреши публика до 12 хил. души).

В сряда вечерта дойде новината и че Областният кризисен щаб в Пловдив е решил мачът между "Локомотив" (Пловдив) и ЦСКА-София днес от 20:30 часа да се играе без публика на стадиона в парка "Лаута".

Отново в сряда Австрия въведе 14-дневна карантина за пристигащите от България.

Общият брой на направените тестове за денонощието е 4286.

Към 9 юли в България вече са регистрирани общо 6342 случая на коронавирусна инфекция, 259 от тях са завършили фатално. Общо излекуваните са 3166.

Най-много са новите случаи са столицата - 71 души. Следват Пловдив - 21, Благоевград - 17, Варна - 16, Смолян - 13, Кюстендил и София-област - 12, Стара Загора - 11, Сливен - 9, Велико Търново - 8, Пазарджик - 7, Добрич - 5 и т. н.