Писмо за оттегляне от всички комисии в Столичен общински съвет, в които участва като експерт, изпрати проф. Александър Кьосев и го публикува в профила си във Фейсбук. Причината за оставката е скандалната публикация на Вежди Рашидов във в. „Труд”, в която видният ни културолог беше наречен „някакъв си с пришито професорско звание”.

Оттеглянето на проф. Кьосев е заради липсата на реакция от страна на Столичния общински съвет, която той приема като мълчаливо съгласие с обидното изявление на председателя на Комисията за култура и медии към Народното събрание.

Ето и пълния текст на писмото, което вчера е било прочетено публично по време на онлайн заседание пред Постоянната комисия по образование, култура, наука и културно многообразие към СОС:

До Постоянната комисия
по образование, култура, наука и културно многообразие към СОС,
от проф. Александър Кьосев

Уважаеми членове на Постоянната комисия,
Пиша ви в качеството на избран експерт към комисията, комуто се налага да се откаже от тази почетна и полезна длъжност.

Преди около седмица във в. „Труд“ беше публикуван гнусен пасквил, в който бяха замесени имената на много утвърдени творци, учени, издатели и учители, също и моето име. Там се твърдеше, че съм някакъв си културолог с „пришито професорско звание“. Обикновено подминавам с пренебрежение такива инсинуации, свойствени за определен тип медии. В случая обаче пасквилът беше подписан от г-н Вежди Рашидов, председател на комисията по култура и медии в парламента, депутат от ГЕРБ. Така моето професорско звание, както и по принцип професурите, присъждани от Софийския университет, лекомислено и злонамерено бяха поставени под въпрос от висока инстанция – от самото Народно събрание. Ако за г-н Рашидов като обикновен гражданин подобно поведение е обичайно, то за председателя на Комисията по култура и медии то е нетърпимо и недопустимо. По тази причина Софийският университет вече излезе с официален протест и защити процедурата по присъждане на академични титли и звания и достойнството на своите професори.

Не ми е известно партия ГЕРБ и Комисията по култура и медии в Народното събрание да са се разграничили от скандалите медийни изяви на г-н. Рашидов. За съжаление същото трябва да кажа и за Постоянната комисия по образование, култура, наука и културно многообразие към СОС, на която съм член. Вероятно разбирате, че подобни нападки поставят под въпрос не само почетното звание „професор“, което се гордея да нося, но и компетентностите, свързани с него – т.е. те поставят под въпрос именно моята експертност. И ако комисията, на която съм член като експерт, не ги отхвърля публично и категорично, то това за мен значи, че мълчаливо ги подкрепя и се съмнява в моите компетентности.

А това не ми позволява да бъда повече неин член. С настоящето официално се отказвам от всички свои позиции във всички комисии на СОС, в които участвам.

Приемете моите искрени почитания,
София, 06.07.2020.

Проф. Александър Кьосев

"Площад Славейков"