Дискотеки и барове на закрито се затварят, на стадионите - без публика, семейните празненства - с до 30 души.

Такова решение е взел премиерът Бойко Борисов по предложение на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса, обяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев след проведената среща.

Новите мерки ще действат до второ нареждане и влизат в сила от полунощ.

Преди дни министър Ананиев обяви, че ако броят на регистрираните заболели от коронавирус за денонощие надскочи 200 души, част от старите по-строги мерки срещу разпространението на болестта ще се върнат. Днес този праг бе прескочен за първи път - при ръст и на броя на проведените тестове за COVID-19.

"Гласувахме доверие на българските граждани. Гласувахме доверие и на обществените и частни институции, които провеждат мероприятия. За съжаление, анализът за последните 10 дни показва, че броят на носителите на коронавирус се увеличава и премина критичната точка от 200 души. А както ви обещах миналия път, ще трябва да възстановим някои от използваните мерки", заяви Ананиев.

И изброи какви конкретно мерки се въвеждат, като уточни, че вече е подписал съответната заповед за това:

- без публика на всички колективни и спортни мероприятия, на открито и закрито, които имат състезателен характер;

- дискотеки, пианобарове и пр., които работят на закрито, затварят. Тези, които са на открито ще продължат да работят при изискванията за запълване на 50% капацитета и при осигуряване на поне 1,5 метра разстояние между клиентите;

- забраняват се всякакъв тип празненства - на открито и закрито - ако в тях участват повече от 30 души. Това важи за балове, сватби, кръщенета и пр.;

- засилване на контрола на държавните институции.

"Много разчитаме областните управители да засилят контрола", посочи още Ананиев и припомни, че общините и областните щабове имат право да налагат собствени допълнителни мерки по преценка, че е необходимо. 

Здравният министър обаче даде заявка, че при неспазване на тези мерки, може да бъдат наложени по-тежки. Ефектът от тези щял да се усети до няколко седмици. Отчете обаче позитивна тенценция - растящ брой на излекуваните от COVID-19.

В отговор на въпрос за кината и театрите, здравният министър посочи, че за тях остава да важи сегашния режим - запълване с до 50 на сто от капацитета и физическа дистанция.

От НОЩ обаче разкритикуваха собствениците и служителите в търговски обекти заради все по-масовото неносене на задължителните маски. И се заканиха, че при неспазване на мерките, при повторно нарушение, тези обекти ще бъдат затваряни.

От щаба признаха още, че разхлабването на мерките, което доведе до хиляди запалянковци на стадионите и до масово провеждане на отложените балове, е допринесло за скока в заболеваемостта. Попитан кой ще понесе отговорност за липсата на спазване на каквито и да е било мерки на финала за купата на България между "Локомотив" (Пловдив) и ЦСКА-София, за който Борисов "командирова" министри да следят, в т.ч. и Ананиев, Ананиев посочи: "С тази заповед поемаме отговорност".

Днешният мач за първенство между "Локо" и ЦСКА-София в Пловдив ще бъде пред празни трибуни след решение на Областния кризисен щаб още вчера.