Прокуратурата няма намерение да разследва или да направи проверка на нарушенията, свързани с летните сараи на Ахмед Доган в Росенец. Това се разбра от коментар на главния прокурор Иван Гешев, който беше в Габрово.

По-късно - на посещение в Червен бряг, той пък каза, че прокуратурата принципно няма притеснение да разследва "Доган, Пеевски". И даде за сравенние - че същият бил случаят с претърсванията в администрацията на президента.

На първото си медийно събитие Гешев реши да остроумничи на въпрос за акцията на Христо Иванов и активисти от "Демократична България", които направиха опит във вторник да слязат на плажа до сараите, но бяха грубо посрещнати от охранители, сред които и държавни гардове от НСО.

"Ако говорите за наличната ситуация, опитът на засега един неуспял политик да щурмува Зимния дворец... Това, което мога да констатирам, е, че опитът е неуспешен. Поради няколко причини - това не е Зимният дворец, вътре не е Каренин (вероятно има предвид Керенски, защото Каренин е литературен герой от произведение на руската класика - бел. ред.), това е гумена лодка, а не "Аврора". Явно се опитва да установи работническо-селска власт, дали ще успее, не мога да кажа", коментира Гешев.

И още, че прокуратурата нямала намерение да бъде въвличана в дребни политически игрички, наближавали избори, а предизборната ситуация явно почнала по-рано.

"Какво правят политиците - не мога да кажа. Правят най-доброто, което преценят, за да постигнат определени политически ефекти.  

Политиците не ме интересуват. Независимо дали става въпрос за това лице с гумената лодка (Христо Иванов очевидно - бел. ред.), или президента, или министър-председателя. Прокуратурата си върши работата на база събрани доказателства. Политическите последствия не ни интересуват", обяви още той.

Гешев е в Габрово с главния секретар на МВР Ивайло Иванов, където борят битовата престъпност, докато техни подчинени претърсват кабинети в президентството часове след като държавният глава Румен Радев поиска проверка в НСО и сваляне на държавната охрана на Доган и депутата от ДПС Делян Пеевски. Главният прокурор отрече връзка между прокурорското нахлуване и изявлението на Радев снощи.

После той се появи в община Червен бряг. Причината бяха боклуците по делото "Бобокови".

Ето и съобщението на пресцентъра:

Главният прокурор на Република България Иван Гешев посети днес, 9.07.2020 г.,  землищата, находящи се в района на гр. Червен бряг и с. Рупци, обл. Плевен, където бяха намерени изкопни ями, служещи за незаконно съхраняване на отпадъци, притежаващи белезите на опасни такива. Работата на екипите се извършва във връзка с досъдебното производство, по което в качеството им на обвиняеми са привлечени А. Б., П. Б., както и длъжностни лица.

„До този момент са изкопани над 120 тона. Данните са, че това е оловен сепаратор - вещество, което остава след обработката на акумулаторните батерии, което не подлежи на допълнителна употреба и трябва да се съхранява при специални условия. Затова е много скъпо, т.е., ако го изнесеш в Германия, ще трябва да платиш два-три милиона евро. По-лесното е да го зариеш, където прецениш. Има леки нива на радиоактивност, при определени условия представлява опасност за здравето на хората, за въздуха, за почвата. Това е едно от местата. Наблизо има едни четири ями на ТКЗС с размери 10 на 6 м с дълбочина 3 м, които са запълнени със същото. Отпадъкът е идентичен, маркировките са идентични. Има още две такива места – едно около Плевен и едно до София в близост до „Кремиковци“. Така че говорим за стотици тонове опасни отпадъци. Стотици тонове, с които някой трови нашите деца, въздуха, почвата, за да спести 2-3 милиона лева или евро. Това е престъпление срещу бъдещето на България“, коментира главният прокурор.

„Ако си „бял бизнесмен“ и правиш това нещо, не искам да си представям какви са „черните“. Виждате, че всички работят в специални костюми, въздухът е рисков, има ниски нива на радиация. Благодаря на всички колеги от МВР, прокурори, служители на РИОСВ, защото работят в изключително трудни условия“, заяви Иван Гешев.

Той попита и „в коя държава от ЕС това може да се случи – лицензирана фирма, която няма никакви кадри, никаква техника, и плаща на някой, за да се зарие опасният отпадък“.

В отговор на журналистически въпрос по отношение статута на имоти в „Росенец“ главният прокурор призова прокуратурата да не бъде въвличана в политически игри.

„Принципно ще ви отговоря, че прокуратурата не се притеснява да разследва Доган, Пеевски. По същия начин, по който днес извършваме действия по претърсване и изземване в администрацията на президента, по същия начин извършихме действия и в Министерството на околната среда и водите и в Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“.

Имаме еднакви стандарти и не ги прилагаме в зависимост от това дали става въпрос за министър-председател, за Доган, за Пеевски.“