Върховният административен съд на Турция, Държавният съвет, е одобрил днес единодушно искането на гражданска организация музеят "Света София" в Истанбул да се превърне в джамия, съобщава в. "Катимерини" като се позовава на източници, близки до турското правителство.

Очаква се съветът да обяви решението си утре, пише гръцкият всекидневник, като припомня, че то няма да бъде обвързващо и че последната дума по него ще имат правителството и турският президент Реджеп Тайип Ердоган. 

Съветът се е произнесъл по искане на турската Асоциация за защита на историческите паметници и околната среда, чийто основател Исмаил Кадемир, 75-годишен пенсиониран учител по математика, води повече от 16 години съдебна битка за смяна на музейния статут на някогашната византийска базилика от 6 век.

Ако това стане, то ще обтегне допълнително отношенията на Турция с християнския свят. САЩ, Русия, Франция призоваха Турция да не превръща "Света София", която е част от световното културно наследство на ЮНЕСКО, в джамия.

Ердоган, чиито политически корени са ислямистки, отхвърли миналия петък призивите като "атака срещу суверенните права на Турция".

"Света София" е построена между 532 и 537 г. по време на император Юстиниан I. Тя е била седалище на византийските патриарси до превземането на Константинопол от войските на Мехмед II Завоевателя през 1453 г. Султанът заповядва да бъде превърната в джамия. От 1935 г. до днес тя е музей, съгласно указ на основателя на модерна Турция Мустафа Кемал Ататюрк.

"Катимерини" припомня, че на 2 юли Държавният съвет на Турция обяви, че решението за нова промяна на статута на сградата "е отговорност на Министерския съвет и на президентството".

Съдиите постановиха също така, че предишното решение за защита на Света София като музей (2008 г.) е в съответствие с духа на закона от 1934 г. Това означава, че окончателното решение всъщност е в ръцете на Ердоган.