Еврозоната е готова да пусне България и Хърватия в механизма ERM-2, предварителен етап за приемане на еврото като тяхна валута през следващите три години, предаде днес Ройтерс, позовавайки се на четири източника.

Този ход би проправил пътя за първото разширяване на еврозоната след 2015 г., когато Литва се присъедини към валутния блок, който сега има 19 членове, отбелязва агенцията.

Цитираните от нея европейски представители са заявили, че решението е неминуемо. Очаква се подкрепа за него да дадат еврозоната и финансовите министри на ЕС, които провеждат видеоконференции по-късно днес и утре.

Два източника са казали пред Ройтерс, че решението вероятно ще бъде обявено извън пазарните часове, вероятно през уикенда, за да се предотвратят спекулации на пазара.

Длъжностни лица също са заявили пред агенцията, че някои дребни въпроси остават да бъдат решени в следващите часове. Те биха могли да забавят обявяването след уикенда, но е малко вероятно да отменят решението за присъединяване към механизма на валутния курс EРМ-2.

След като страните се присъединят към EРМ-2, те остават в механизма за около две години, преди да започнат практическата подготовка за присъединяване към еврозоната, процес, който отнема приблизително още една година, което прави 2023 г. най-ранната година за членство в еврото, коментира Ройтерс.