Без дебати. Почти единодушно гласуване. Така премина второто четене на промените в закона за Държавния резерв, с които държавата създава нов държавен мастодонт - "Държавна петролна компания". С нея правителството влиза на пазара на горива по два начина: първо - новото предприятие ще държи данъчни складове, и така ще конкурира частниците на пазара. Години, след като съдът осъди Агенция "Митници" и финансовото министерство и ги задължи да кажат кой държи данъчни складове (след жалба от бившите депутати Мартин Димитров и Петър Славов), и Министерството на финансите прозря, че над 80 на сто от тях се държи от една компания  - "Лукойл". И реши да въведе нови правила. 

Тази част от новите законови разпоредби е сравнително консенсусна, а и за регламент за данъчните складове, така че да се дава достъп до тях и на по-малки търговци с горива, се говори от години. 

Втората част на законопроекта постановява, че "Държавна петролна компания" ще влезе на пазара на горива на дребно. Като държавата ще си строи... бензиностанции. Тази част от предложенията бе подложена на критика от експерти, от бранша, от дясната опозиция и т.н. Но въпреки това бе приета. Идеята е въпросните търговски обекти да са около 100 на брой, а първите да започнат да функционират през март догодина. Те ще се строят по големите пътища, както и в малки населени места, надценката на горивата ще е минимална, обещава властта. 

Държавният резерв ще се преобразува в рамките на 3 месечен срок, а ако има нужда след това ще се създават и допълнителни данъчни складове. Петролната компания ще осъществява и контрол върху спазването на ангажиментите на частните субекти да съхраняват резерви.

Държавното предприятие ще получи и всички активи и дейности, свързани с държавния резерв на нефт и нефтени продукти и запасите, които трябва да се съхраняват, гласят още приетите окончателно текстове. 

До влизането на закона в сила остава една стъпка - указ на президента Румен Радев и обнародването му в "Държавен вестник". По конституция държавният глава има право да наложи и частично или пълно вето. Когато се появи идеята за "Държавна петролна компания", държавният глава нарече това "авантюра".

 
"При липсата на ясни разчети и замисъл аз гледам като на една авантюра. Тази идея подсказва едно - че държавата не се справя в борбата с картелите в горивата и със създаването на ефективна пазарна среда за свободна конкуренция", посочи той в края на май месец. 

И отбеляза, че е "странно как държавата ще играе роля и на свободен участник на пазара, и на регулатор", какъвто на практика ще е случаят.