15:00 ч.: Китай твърди, че в Казахстан има нов вирус, по-смъртоносен от коронавируса. Нурсултан отрича

Властите в Казахстан отрекоха доклад, публикуван от китайски представители, че страната преживява огнище на "неизвестна пневмония", потенциално по-смъртоносна от новия коронавирус, предаде Си Ен Ен.

В четвъртък китайското посолство в Казахстан отправи предупреждение към гражданите, които живеят в централноазиатската страна, че от пневмонията са загинали над 1700 души.

"Казахстанското здравно министерство и други агенции провеждат сравнителни изследвания и не са определили естеството на вируса на пневмонията", се казва в изявлението.

Новите случаи на неидентифицираната пневмония се увеличават значително от средата на юни в цялата страна, заяви посолството и добави, че на някои места властите докладват стотици нови случаи на ден.

В изявление в петък здравното министерство на Казахстан призна наличието на "вирусни пневмонии с неуточнена етиология", но отрече, че огнището е ново или неизвестно.

"В отговор на тези доклади Министерството на здравеопазването на Република Казахстан официално декларира, че тази информация не съответства на реалността", се казва в съобщението.

То добави, че информацията за "неуточнената" класификация на пневмонията, следва указанията на Световната здравна организация "за регистрация на пневмония, когато коронавирусната инфекция е диагностицирана клинично или епидемиологично, но не е потвърдена чрез лабораторни изследвания." 


14:28 ч.: Католическата църква на САЩ натрупала $1,4 млрд. от помощи, свързани с коронавируса

Католическата църква в САЩ е използвала специално и безпрецедентно изключение от федералните правила, за да натрупа $1,4 млрд. от помощи за коронавируса за сметка на данъкоплатците.

Милиони от тези средства са отишли в диоцезите, които са платили големи обещетения за сексуални престъпления, извършени от свещеници, или са банкрутирирали, заради изплащането им,  предаде днес АП.

Приходите на църквата може да са стигнали или дори да са надвишили $3,5 млрд., правейки световната религиозна институция с над 1 млрд. последователи един от най-големите печеливши от усилията на американското правителство да облекчи последствията от пандемията.

Църквите и религиозните организации обикновено не са между тези, на които се полагат пари от администрацията на САЩ за малкия бизнес. Но, тъй като икономиката затъва и безработицата расте, Конгресът позволи на верските групи и други организации с нестопанска цел да ползват средства от чекова програма за социална закрила на обща стойност от $659 млрд. Нейната цел е да поддържа покупателната способност и заетостта. 


12:54 ч.: Гърция започва масов контрол по заведения, магазини и предприятия

От идната сряда в цяла Гърция властите започват масови проверки в заведения, магазини, обществен транспорт и предприятия дали спазват мерките против коронавируса, съобщава днес в."Катимерини".

Контрольорите ще проверяват дали се спазват здравните протоколи за ограничаване на разпространението на SARS-CoV-2 и дали се прилага законодателството за борба с тютюнопушенето. Проверките ще обхванат континенталната и островната част на страната, ще де провеждат сутрин, следобед и вечер, през всички дни от седмицата, а през уикендите ще бъдат особено интензивни.

Гърция  пуска в действие новата си електронна система за управление на информацията, включваща кодовете, получени от всички пътниците след попълване на специалния формуляр преди влизане в страната. Тази информация ще бъде централизирана в Националната агенция за обществено здраве.

Това е иновативна информационна система, от която се очаква да ускори процеса на тестуване и реакция на властите на резултатите.


11:14 ч.: СЗО: Положението се влошава, пандемията се ускорява 

Генералният директор на Световната здравна организация каза днес, че положението с коронавируса по света става все по-лошо и че еповечето страни все още не успяват да го поставят под контрол.

"В повечето части на света вирусът не е под контрол. Става по-зле. В момента СЗО е регистрирала 11,8 млн. случая на COVID-19. Починали са повече от 544 000 души. Пандемията все още се ускорява", каза Тедрос Аданом Гебрейесус, цитиран от в. "Гърдиън".

Тедрос Аданом Гебрейесус

Той подчерта, че през последните шест седмици броят на случаите в света се е удвоил. Генералният директор на СЗО заяви, че вирусът "използва" неравенствата в здравните и в социалните системи и обществените разделения.

По думите му пандемията е унищожила здравните системи в някои от най-богатите страни в света, а тези, които са взели успешни мерки, вече не разполагат с много средства.

СЗО каза, че ще създаде независима експертна група, която ще оцени както нейните действия, така и мерките на държавите в отговор на пандемията. 


9:57 ч.: Рекорден брой нови заразени с коронавируса в Индия 

Рекорден брой нови заразени с коронавируса са били регистрирани в Индия през последното денонощие - над 26 000, съобщи днес министерството на здравеопазването, цитирано от ТАСС.
С потвърдените 26 506 нови случая общият им брой в страната е достигнал 793 802. Индия е на трето място в света по този показател след Съединените щати и Бразилия.
Броят на новите случаи надхвърля 20 000 седми пореден ден, отбелязва ТАСС.
475 души са починали от Ковид-19 в Индия през последното денонощие. Общият брой на смъртните случаи в страната от причиняваното от новия коронавирус заболяване е достигнал 21 604. Индия е на осмо място в мрачната статистика.
495 513 човека са оздравели. В индийски болници се лекуват 276 685 пациенти с коронавирус.


07:48 ч.: Русия твърди, че пристъпва към последния етап в изпитанията на ваксина

Руското министерство на отбраната и Националният изследователски център по епидемиология и микробиология са пристъпили към последния стадий на клиничните изпитания на ваксина срещу коронавируса, предаде днес ТАСС.

Първата група доброволци ще бъде изписана от болницата на 15 юли, втората група ще получи втория компонент на ваксината на 13 юли.

Върху първата група е проверявана безопасността и поносимостта на ваксината. Върху втората - нейната ефективност и имуногенност (т.е. способност да създава антитела).

"Бустерната схема за ваксинация, предвидена за втората група доброволци, позволява да се укрепи имунитетът и да се осигури увеличаване на неговата продължителност", казва в съобщението си Министерството на отбраната.

Доброволците се чувстват добре, няма оплаквания, свързани със самочувствието, отрицателни реакции или нежелателни явления, се казва още в съобщението, цитирано от ТАСС.


7:37 ч.: СЗО признава, че коронавирусът може да се разпространява по въздух

Световната здравна организация признава възможността COVID-19 да се разпространява по въздуха при определени условия, съобщава днес Асошиейдет прес. 

В отворено писмо, публикувано тази седмица в списание, двама учени от Австралия и САЩ писаха в списание, че "извън всяко разумно съмение е, че вирусите се разпространяват при издишване,говорене и кашляне в микрокапчици,достатъчно малки, за да останат във въздуха".

Изследователите, заедно с повече от 200 други, призоваха националните и международните власти, включително Световната здравна организация (СЗО), да предприемат по-строги защитни мерки.

СЗО отдавна отхвърля възможността коронавирусът да се разпространява във въздуха, с изключение на някои рискови медицински процедури, като например, когато пациентите са поставени за първи път на дихателни апарати.

В промяна на предишното си становище, СЗО отбеляза вчера, че проучвания, оценяващи огнища на COVID-19 в ресторанти, хорови репетиции и фитнес зали, предполагат, че вирусът може да се е разпространил във въздуха.

Въздушното разпространение „особено в специфични помещения, например в претъпкани и недостатъчно вентилирани помещения за продължителен период от време със заразени лица, не може да се изключи“, заяви СЗО.

Все пак представителите ѝ също посочиха, че други начини на предаване - като замърсени повърхности или близки контакти между хората в такива затворени среди - също могат да обяснят разпространението на болестта.


7:05 ч.: ООН: Латинска Америка и Карибите са новата "гореща точка" в епидемията от COVID-19 

Латинска Америка и Карибите станаха "гореща точка" в пандемията от COVID-19 и няколко държави от региона сега имат най-много случаи на зараза на глава от населението, както и най-висок абсолютен брой потвърдени случаи в света, съобщи вчера генералният секретар на ООН Антониу Гутериш, цитиран от Асошиейтед прес.

Антонио Гутериш. Снимка АП / БТА


Ръководителят на световната организация представи доклад, в който се казва, че през 2020 г. в този регион се очаква намаляване на БВП с 9,1 процента, което може да е "най-голямото от век насам". Това ще доведе до нечувана рецесия, прогнозира Гутериш.
Според оповестения от генералния секретар доклад, безработицата в региона се очаква да се повиши с 13,5 на сто от 8,1 на сто миналата година и да засегне над 44 милиона души, при 18 милиона през миналата година.
Равнището на бедността се очаква да се повиши до 37,2 процента, от 30,2 процента година по-рано. Това означава, че 230 милиона души ще пострадат, докато година по-рано те са били 185 милиона, подчерта Гутериш.


4:57 ч.: В Мексико са установени рекорден брой заразени с коронавирус за 24 часа 

Мексиканските здравни власти са регистрирали през изминалото денонощие 7 280 случаи на зараза с новия коронавирус в страната, което е с 285 повече от предния ден. Това се казва в доклад на министерството на здравеопазването, цитиран от ТАСС.
Общият брой на заразените достигна 282 283, а само през последните две седмици симптоми са се появили у 29 129 души.

Диего Кансино, служител общинстоко гробище на Незахуалкойотл почива по време на кремация на човешко тяло в щата Мексико вчера. Според здравните власти, общината Незахуалкойотл има най-високия дял заразени с COVID-19в щата Мексико и е четвърта по броя на смъртните случаи. Снимка АП / БТА


През изминалото денонощие са били регистрирани 730 смъртни случаи, с 52 по-малко, отколкото в сряда.
Общият брой на починалите мексиканци е 33 526.
Понастоящем в 17 от 32-та региона на Мексико нивото на епидемична заплаха е намалено от максимално на високо.
В началото на юни заместник-министърът на здравеопазването Уго Лопес-Гател заяви, че при най-лошия сценарий броят на жертвите може да достигне 35 000.


Последни данни за развитието на пандемията вижте тук.

В хрониката са използвани текстове и снимки от Асошиейтед прес, БТА, ДПА, Ройтерс, ТАСС Франс прес и др.