Руската президентска администрация обсъжда да въведе в изборите ред правила, които бяха в сила по време на гласуването за промени в Конституцията на 1 юли, предаде днес руският бизнес портал РБК.

Става въпрос за назначаване на наблюдатели само чрез Обществената палата, за отмяна на забраната за публикуване на данни от екзитполове преди затварянето на избирателните секции и за отмяна на „деня на мълчанието“, аналогичен на българския ден за размисъл преди деня за гласуване. РБК се позова на източник, близък до президентската администрация, и на друг - близък до Кремъл.

Обществената палата е консултативна институция на гражданското общество със 168 членове, създадена през 2005 г. в Русия, за да анализира проекти на законодателство и да наблюдава дейността на парламента, правителството и други правителствени органи на Русия.

Все още няма решение дали тези норми да се въведат и при избори, са подчертали и двата източника. Води се дискусия между Кремъл и парламента, е казал единият от тях.

Председателят на Конституционния комитет на Съвета на федерацията Андрей Клишас е потвърдил пред РБК, че идеите за отмяна на „деня на мълчанието“, премахването на забраната за публикуване на данни от екзитполове преди затварянето на избирателните секции и назначаването на наблюдатели от Обществената палата се обсъждат също в Съвета на федерацията.

„Подкрепям тези идеи, с изключение на монопола на Обществената палата върху назначаването на наблюдатели. Ако изведнъж Обществената палата ... откаже да назначи наблюдатели от която и да е партия, това ще бъде проблем “, е казал сенаторът.

Той е добавил, че прилагането на всички тези практики е възможно само след анализ на резултатите от общоруския вот.

Сега партиите, кандидатите, Обществената палата - и федералната, и регионалните, имат право да назначават наблюдатели на изборите. Партиите също можеха да номинират свои застъпници за гласуването на измененията в Конституцията, но за това те трябваше да подадат заявления пак в Обществената палата.

Приемането на обсъжданата схема може да улесни отстраняването на „неудобните“ наблюдатели, които партиите и кандидатите вече имат възможност да назначат директно, е обяснил пред РБК източник, близък до администрацията на президента.