„Преди 25 години Европа не успя да изпълни обещанието си, че на континента няма да се случи повече подобна трагедия. Това е и силен сигнал за необходимостта да се изправим твърдо и до един в защита на универсалните ценности – най-вече човешкото достойнство, които крепят нашия съюз.“

Това се казва в разпространено днес съвместно изявление на председателите на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен и на Европейския съвет Шарл Мишел и на върховния представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел.

То е по повод четвъртвековния юбилей от най-голямото клане в Европа след Втората световна война – избиването на над 8000 мъже и момчета мюсюлмани от сръбски сили в Босна и Херцеговина. Трагедията се случва през юли 1995 г. Датата на годишнината е утре.

„25 години по-късно е наш дълг да помним“, заявяват Фон дер Лайен, Мишел и Борел.

Те смятат, че за да продължи помирението в Босна и Херцеговина, е необходимо да бъдат признати страданията, взаимното уважение и достойнство.

Укор към Европа отправи и еврокомисарят по разширяването Оливер Вархей.

"ЕС също има вина за клането в Сребреница, - заяви днес той  пред Европарламента в Брюксел. - Да се изправим лице с лице със срама си“, призова Вархей.

Той допълни, че Сребреница остава отворена рана в сърцето на Европа. Тя ни преследва в сънищата ни, припомня ни общата отговорност, че не трябва повече никога да има геноцид.

 
Редица евродепутати си бяха сложили цветя от Сребреница на реверите. Това е знак на траур и почит към жертвите.

„Трябва да потърсим отговорност. Всички, които я носят заради клането, трябва да се изправят пред последиците за своите действия“, смята Вархей.

Комисарят припомни, че клането в Сребреница е признато за геноцид от две различни международни съдилища. Това са трибуналът за бивша Югославия (2004 г.) и Международният съд в Хага (2006 г.).

„Това, което е станало в Сребреница, трябва да се признае. Всеки опит за отрицание е неприемлив. Световните лидери трябва да изберат истината и сътрудничество пред страха и омразата. В ЕС не могат да се възхваляват военните престъпници“, заключи Оливер Вархей.

Важно по думите му е също жертвите на военни престъпления, изнасилвания, изтезания, да получат обезщетения.

„Признаването на миналата вина ще ни помогне да отидем напред. Призовавам страните от региона да работят в тази посока“, завърши унгарският еврокомисар.