Кризата с епидемията от коронавирус промени значително политическите нагласи на германците, сочи проучване на общественото мнение от тази седмица. Две трети от германските избиратели смятат баварския премиер Маркус Зьодер за най-подходящ за кандидат за канцлер на следващите избори. Политикът от Християнсоциалния съюз се справи решително с пандемията в Бавария и с това спечели на своя страна голяма част от германците. Преди болестта го одобряваха около 30 на сто от тях, а към днешна дата - 64% от всички запитани и 78% от анкетираните, които по принцип гласуват за консерваторите.

На второ място по популярност е финансовият министър Олаф Шолц. За него биха гласували 48%. Социалдемократът ще е и най-вероятният кандидат за канцлер на своята партия. 

Всички останали политици получават по-скоро „не“ от електората за своя еветуална кандидатура за канцлер. Вечният съперник на Меркел в ХДС Фридрих Мерц достига едва 31% одобрение, лидерът на Зелената партия Роберт Хабек само 29%, премиерът на Северен Рейн-Вестфалия – едва 19 насто.

Ако изборите бяха днес, консервативният ХДС щеше да получи 39% от гласовете, зелените – 20 на сто, социалдемократите – 15%, „Алтернатива за Германия“ – 9%, а Левицата – 7%. Либералите отново трябва да треперят за влизането си в Бундестага с одобрение от едва 5%.