Музеят "Света София" в Истанбул, паметник на ЮНЕСКО и част от световното културно наследство, става джамия. Указ за това подписа днес турският президент Реджеп Тайип Ердоган.

 

 

Президентът сам публикува в туитър копие от указа си с пожеланието: "Да ни е хаирлия."

По-рано държавният съвет на Турция обяви свое гласувано вчера решение за смяната на статута на световно известния музей.

Съветът, който е висшият административен съд в Турция, отмени указ от 1934 г., с който тогавашната турска власт е превърнала "Света София" в Истанбул в музей, съобщи гръцкият в. "Прото тема", цитирайки CNN Turk.

Миналия петък Ердоган отхвърли като "посегателство над суверенните права на Турция" призивите от други държави да не сменя статута на византийската патриаршеска църква от VI век.

Турски и гръцки медии спекулираха, че ако Ердоган реши "Света София" да стане джамия, първата мюсюлманска молитва в нея може да бъде идната сряда, 15 юли, на четвъртата годишнина на неуспешния опит за военен преврат срещу него.

Съветът се произнесе по искане на турската Асоциация за защита на историческите паметници и околната среда, чийто основател Исмаил Кадемир, 75-годишен пенсиониран учител по математика, води повече от 16 години съдебна битка за смяна на статута на историческия и културен паметник.

Ако това стане, то ще обтегне допълнително отношенията на Турция с християнския свят. САЩ, Русия, Франция, Гърция и вселенският патриарх Вартоломей призоваха Турция да не превръща "Света София" в джамия.

Днес депутатът от ГЕРБ Тома Биков сподели в Народното събрание "разочарование и огорчение" от решението "Света София" да стане джамия. Подчерта, че според партията му това е важен въпрос, защото "е свързан и с нашата идентичност".

"Света София" носи културни пластове на 15 века, важна е за историята и на православието, и на мюлюлманското вероизповедание", каза Биков. "Надяваме се турската държава да преразгледа решението си и да отвори достъпа до тази светиня за хора от различни религии".

"Света София" е построена между 532 и 537 г. по време на император Юстиниан I. Тя е била седалище на византийските патриарси до превземането на Константинопол от войските на Мехмед II Завоевателя през 1453 г. Султанът заповядва да бъде превърната в джамия. От 1935 г. до днес тя е музей, съгласно указ на основателя на модерна Турция Мустафа Кемал Ататюрк.

В иска си пред съвета Кадемир твърди, че указът от 1934 г. за превръщането на "Света София" в музей никога не е бил публикуван в правителствения вестник и че подписът на Ататюрк върху него е подправен.

Джамбазки: Не е само турски, а европейски въпрос

„Това, което се случва в Турция в момента, не може да бъде вътрешна работа на Турция. Това е общоевропейски въпрос, културен въпрос, наш въпрос и аз ви моля да го поставите с цялата му строгост и острота“, заяви пред Европарламента в Брюксел българският депутат Ангел Джамбазки.

Той се изказа на дебат за културното възстановяване на Европа.

„Когато говорим за нашите корени, за това, което ни прави такива, каквито сме, не можем да избегнем „Света София“. Тя не не случайно е наричана „майката на всички църкви“. Тя е основата на християнството, на източното православие“, каза евродепутатът консерватор.

„Президентът Ердоган не може да провокира повече чувствата, усещанията, вярванията, религията на християнските европейски народи“, завърши Джамбазки.

В началото на седмицата той и другият български евроконсерватор – Андрей Слабаков, поискаха дебат в Европарламента по повод превръщането на „Света София“ в джамия.