Премиерът Бойко Борисов заяви, че много се радва, но едновременно "му е криво" и не се радва от голямата новина на деня - влизането ни в механизма ERM-II.

Това стана на извънреден вечерен брифинг (трети за деня), след като Европейската централна банка (ЕЦБ) оповести влизането ни във валутния механизъм.

На тази дата с нашия президент трябваше да сме заедно – това е нещо за десетилетия напред - заяви Борисов. 

Само след няколко месеца ще има избори – нито аз ще съм, нито той, или каквото каже народът - това ще бъде.

Днес трябваше да сме заедно, народът трябваше да е заедно – цяла Европа гърми, че българската банкова система, българските финанси са там – при "белите държави".

А ние цял ден се мъчим да покажем кой кого мрази. Вместо сега да се прегърнат, да се радват, да играят хоро, ръченица – каквото искат... С маски.

Да ни е кеф... Свършили сме огромна работа – българите сме свършили.

А ние цял ден отбивахме атаките на българите, които пречеха това да се случи", каза още той.

Премиерът попита риторично по повод протестиращите отвън - посланиците сега дали пишат: "България е стабилна държава, елате да инвестирате в нея."

Явно по повод изказването на Румен Радев, повторено вече втори ден "Мутрите вън", той каза - че такъв е създаден от родителите си - по-едричък.

"Ами нима ние нямаме епитети?!

Моето предложение към - включително опозицията – е да се хванем, да работим. Митингите да са в заводите и фабриките, да работим денонощно. Такава криза се задава, толкова тежки времена се задават!"

Той изтъкна, че дори според най-гоемите финансови експерти, ще се възстанови растежът най-рано в първите месеци на другата година.

А тогава ще има и избори, и ако трябва - хората щели да ги пренаредят.

Разделна държава – не това е моята държава! И ако аз съм причината... ходил съм си два пъти.

Включително и на президента не му завиждам. Това ли е животът, който искаме политиците – да се плашим всеки ден със затвор...

 

Той дори се пошегува, че героят на деня е Радев, но не президентът, а гуверньорът.

Преди него управителят на БНБ Димитър Радев заяви, че това е"исторически акт, който ще има голямо значение за бъдещето на България".

Това е акт, който трябва да ни обединява – знам, че това няма да стане днес, каза той.

Владислав Горанов обяви, че освен финанси, става въпрос и за цивилизационен избор.