Българските социалисти в Европарламента са сред едва 24-имата депутати от тази група, които не подкрепиха резолюция за Венецуела. Тя е за хуманитарната ситуация в тази страна и кризата с бежанците и мигрантите.

Това показа проверка на резултатите от поименното гласуване.

Нашите представители обаче не са гласували и „против“, а "въздържал се". Така са направили още 16 техни съпартийци.

Въздържалите се български евросоциалисти са Сергей Станишев, Елена Йончева, Петър Витанов и Цветелина Пенкова. Иво Христов не е участвал във вота.
    
Срещу резолюцията са едва четирима социалисти от ЕП. Тази политическа група в Парламента има общо 146 членове.

Същевременно всички участвали във вота евродепутати от Европейската народна партия (ЕНП) и либералната група „Обнови Европа“ са подкрепили резолюцията. Не гласува Радан Кънев (ЕНП), който напусна сесията, за да се завърне в България и да участва в антиправителствените протести.

„За“ са гласували и двамата български „консерватори“ - Ангел Джамбазки и Андрей Слабаков.

Резолюцията бе приета с 487 гласа „за“, 119 „против“ и 79 „въздържал се“. Евродепутатите призовават да не се допусне влошаване на хуманитарната и здравната криза във Венецуела, заплашени от пандемията от коронавирус. Съдържа се призив към властите в Каракас да признаят наличието на кризата.

В резолюцията се изразява безусловна подкрепа към Хуан Гуайдо, признат за временен президент до провеждането на избори. Парламентът смяна, че санкциите срещу режима на Мадуро и неговите представители трябва да останат в сила. Те трябва да бъдат спазвани от всички страни членки. Става дума най-вече да не се допуска стъпване на техните територии или транзитно преминаване през тях на санкционирани лица. За всякакви изключения трябва да бъде уведомяван Съветът на ЕС.

Не за първи път българските евродепутати от БСП не заемат позиция срещу Мадуро. През януари 2019 г. предишният Европарламент призна на Хуан Гуайдо за временен президент на Венецуела. Тогава българските социалисти имаха четирима представители. Само Петър Курумбашев подкрепи резолюцията. Сергей Станишев се въздържа, Момчил Неков не гласува, а Георги Пирински бе против.

През септември 2019 г. БСП бе единствената социалистическа партия в ЕП, чийто представители не подкрепиха приетата с голямо мнозинство резолюция, според която пактът „Молотов-Рибентроп“ е причина за Втората световна война.

Месец по-късно нашите евросоциалисти се въздържаха при приемането на резолюция , осъждаща руската намеса в избори.

Преди по-малко от месец – през юни, евродепутатите от БСП се въздържаха и при гласуване на резолюция срещу Китай. Тя  призовава ЕС и неговите страни членки да заведат дело срещу Пекин пред Международния съд, ако бъде приложен новият закон за националната сигурност за Хонконг.