Ако имал възможност да избере на кой протест да отиде в петък вечерта, бившият зам.-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов би подкрепил президентската институция. 

"Не съм ходил нито на единия, нито на другия, но ако трябваше да отида, щях да отида на този в защита на президентската институция", заяви пред БНТ Цветанов, който до миналата година бе един от най-активните критици на президента Румен Радев. 

По думите му в петък вечер не е имало спонтанна подкрепа за ГЕРБ в София. А привържениците на партията идвали под строй и заради страх от репресии, смята Цветанов, който организираше работата на структурите на бившата си партия в страната. 

"Видях едни хора, които не бяха дошли по собствено желание. Бяха организирани от кметовете на съответните населени места", допълни Цветанов. 

И продължи:

"Сега всички се обединиха срещу ГЕРБ. През 2013 г. митингите в подкрепа на партията и на управлението бяха наистина спонтанни, а ГЕРБ беше възприета като жертва." 

Според него обаче акциите  на управляващите са превърнали в жертва президента и президентската институция.

"Ако днес има избори, ГЕРБ със сигурност ще загуби половината от депутатите си. От 1 140 00 гласували за ГЕРБ през 2017 г. в момента сигурни са 600 000", заяви той. 

Цветанов напусна преди месец ГЕРБ и обяви, че ще прави свой собствен политически проект. 

"Това в момента е кризисно оцеляване на ГЕРБ. Аз искам да направя партия, която да не е за кризисно оцеляване", сподели Цветанов.