МВР е разполагало с оперативна информация за готвен погром над протеста в петък вечерта, а служителите на полицията са били замеряни със стъклени бутилки, спрейове и заливани със спирт. Ето защо е трябвало да се противодейства на платени провокатори. Така главният секретар на МВР Ивайло Иванов обясни използването на сила от страна на полицията на снощния протест.

Той каза, че се позовава и на оперативна информация, според която "доста от нещата на протестите" се финансирали извън България. С думите, че не може да го докажe, Иванов разказа, че платени протестиращи вземали различни суми като минимумът бил 40 лв. Организаторите били "обвиняеми, хора с много пари, които целят дестабилизация и падане на правителството", но не посочи имена.

Той нарече провокаторите на протеста „лумпени” и ги свърза с агитките на футболни отбори. Според оперативните данни на МВР финансирането им идвало от чужбина от "издирвани лица", били и представители на хора, които "имат интерес да предизвикват безредици"

"Имат си тактика, едни хора с телефони им дават указания", каза главният секретар на МВР, намеквайки за участие на обвиняемия бизнесмен и доскорошен собственик на футболен отбор Васил Божков.

След снощните сблъсъци обаче на съд за хулиганство и неподчинение на полицията отиват осем души, които нямат общо с футболните агитки.

"Опитваме се да не вземаме страна. Искам да ви кажа, че всички полицаи бяха подробно инструктирани да не използват сила. Те не са полицаи от вчера, всички имат богат професионален опит."

"Не пазим нито една политическа сила, а българските институции, за нас няма значение кой е министър-председател, кой е президент", коментира още главният секретар на МВР.

Ивайло Иванов съобщи, че има данни за готвени подобни провокации и на организирания днес протест.

Общо 18 души са задържани снощи, има трима ранени полицаи, съобщи директорът на СДВР Георги Хаджиев. Двама души са пострадали и закарани в „Пирогов”, те са в добро здравословно състояние.