С призива за оставка на правителството президентът Румен Радев поиска цялата власт, заяви вицепремиерът Томислав Дончев. Той, другият вицепремиер и военнен министър Красимир Каракачанов и социалната минситърка Деница Сачева дадоха брифинг след обръщението към народа на държавния глава, в което обяви, че изходът от ситуацията в страната е оставка на правителството и оставка на главния прокурор.

"Не, няма да има огледална реакция след изявлението на президента. Не, няма да кажа, че правителството иска оставката на президента, това би ни вкарало в още по-голяма институционална криза. До края на мандата му има една година и държа той да си го изкара. Не очаквайте от мен да хуля президентската институция. Кога правителството се превърна в мафия? Когато прокуратурата повдигна обвинение към съветниците на президента.

И второ - какво поиска днес г-н президентът? Поиска цялата власт, защото конституционната процедура следва служебно правителство без парламент." , каза Томислав Дончев.

И добави:

"Човек, който подбужда към протести, трябва да има ясен план за действие. Какъв е този план?

"Министерският съвет не е на Бойко Борисов. Президентството не е на Румен Радев, полицията не е на Младен Маринов, това са институциите на България. Призовавам всички да си пазим държавата, защото друга си нямаме. Който и каквито политически сметки да прави – призовавам да пази държавата"

Сачева допълни на свой ред: 

"Политическият екстремизъм, който г-н Радев се опитва да практикува, е опасен за държавата. Бихме искали да призовем да излезем от диалога с личностните нападки и да се върнем към диалог на институциите. Защото това, което се случва, тревожи българските граждани."

Вицепремиерът Красимир Каракачанов пък започна своята реч с обръщението "братя българи".

"Не съм вярвал, че ще ми се наложи да коментирам изказвания на президента, който уважавам, но се налага. Институциите воюват, вместо да си подадат ръка. Да започнем от онази случка, която разгневи народа – тази в „Росенец”, когато едни гардове на НСО по брутален и незаконен начин възпрепятстваха хора, които правят политически пиар", каза той. 

И обяви, че този имот е продаден по времето на премиера Иван Костов, а след това при кабинета на Пламен Орешарски е оформен.

"Сега привържениците на тези партии казват „Защо не правите нищо?”. Няма как да изпълня разпореждания на НСО, които противоречат на Конституцията. Тези, които хвърлиха българското знаме на земята, трябва да бъдат наказани”, добави Каракачанов.