Премиерът Бойко Борисов видя заговор между президента Румен Радев, ДПС и "Да, България" на Христо Иванов за сваляне на правителството.

В извънредно включване в своя профил във фейсбук, видимо от дома си в Банкя, Борисов обяви, че няма да подава оставка. И дори спомена, че имало сценарий да се запали Партийният дом.

"Моята глава е дебела, можете да я чупите колкото искате, заяви той. - Който си обича държавата не иска да я счупи и няма да направи така, че да се бият хората."

ДПС и "Да, България" си втвърдиха ядрата на гърба на ГЕРБ. Гледал съм тия коалиции при Орешарски. Оставаме да управляваме, защото щетите са много големи. Светът влиза в най-страховитата си икономическа криза, допълни Борисов:

"Моля, протестирайте колкото си искате, но пазете полицаите."

Премиерът обвини ДПС и председателя на "Да, България" Христо Иванов в умишлено псевдо-етническо напрежение, визирайки сблъсъците в парк „Росенец“, които в крайна сметка доведоха до решението да се свали охраната от НСО на Ахмед Доган и Делян Пеевски.

Лидерът на ГЕРБ отново обвърза протестите срещу правителството с приемането на България в чакалнята на еврозоната.

С какво подразнихме ние вчера - да сме сред най-развитите, най-белите държави, попита той:

"Вчера казах, че предстоят изключително тежки месеци и година. Пандемията се развива със страшна сила, а сякаш сме забравили за нея. Никой не спазва мерките. Защо затваряме нощните клубове и дискотеките тогава? Няма смисъл. Предстоят ужасни месеци – спад на БВП с 10%. Който ще управлява, ще трябва да търси широк обществен консенсус. С какво подразнихме – вчера влязохме там, където са белите държави – няма да фалират банки, изсветлихме парите"

И продължи: 

"ГЕРБ са изградили двойно повече магистрали от Тодор Живков", продължи своята защита премиерът Борисов.

По думите му неговата партия е изградила „колкото всички премиери досега заедно. 

"Затова ли да дадем оставка? Затова ли сме влезли в банковия съюз", гневно попита той.  

Той призова работодатели и синдикати да си направят бърза преоценка какво искат да се случи със страната. 

"Толкова вече сме направили и толкова усилия сме положили, че нищо не ни задържа в управление, освен отговорността, че ще счупят държавата", коментира Борисов.