В древногръцките полиси главният площад се е наричал агора. На този площад гражданите са се събирали, за да вземат политическите решения за града, в който живеят.

Една от характеристиките на т.нар. политическа стабилност у нас е, че властта от години се търкаля на улицата, но просто няма кой да я вземе. Поради това българската агора е изключително важен фактор в политическия ни живот. Традиционната ни агора са жълтите павета. През тази седмица обаче се сдобихме с нова - паркът "Росенец".

В новата ни агора върви истинският и най-важният политически сблъсък - по темата за установяването на върховенство на закона. Докато на традиционната ни агора по същото време продължава фашивият, измисленият сблъсък между ГЕРБ и БСП, представлявано в случая от президента. Фалшивият сблъсък години наред отвлича вниманието на гражданите от истинския. Нормално беше фалшът да ескалира, след като лобистите за върховенство на закона у нас, а именно "Демократична България", най-накрая успяха да изнесат истинския политически сблъсък извън жълтите павета. На новият ни главен площад фасадата на демокрацията ни започна да пада и кукловодите видимо се притесниха.

Един от големите недостатъци на традиционната ни агора е, че тя не протестира нито пред Боянските сараи, нито пред централата на ДПС. Макар да смята че ДПС е най-голямото зло в българската политика. Е, в новата този недостатък бе отстранен.

Дебатът за върховенството на закона върви на традиционната ни агора от години. Докато се подвизваше там обаче той беше по-скоро неразбираем за по-широките обществени слоеве. Звучеше им като големия андронен колайдер. В новата ни - проблемът доби съвсем реални и конкретни измерения, разбираеми за всички. Не може да има върховенство на закона, след като един човек, в случая Ахмед Доган, има частен плаж. А според Конституцията плажната ивица е държавна собственост.

На традиционната ни агора от години настоящата ни власт търпи критики, че обслужва ДПС, което формално се води опозиция. Тя обаче успешно се измъкваше, докато тези критики се ограничаваха на жълтите павета. На новата това обслужване лъсна в цялата си прелест. Първо Бойко Борисов заговори за етнически сблъсъци - класическа опорна точка на ДПС за отбиване на всякакви критики към движението. След това полицията бе изключително благосклонна към симпатизантите на движението, докато протестиращите срещу беззаконието, упражнявано от Доган, бяха блъскани, бити, дори арестувани.

На новата ни агора Ахмед Доган най-накрая бе разкрит като изключително калпав политик, след като години наред придворни журналисти го представяха за нещо средно между Цезар и Наполеон. Неговата партия е партия без бъдеще. ДПС вече никога няма да влезе официално във властта, защото е най-мръсната дума в българската политика. И това е така, от момента, в който Делян Пеевски бе избран за шеф на ДАНС, а традиционната ни агора го свали с бурни протести. Доган обаче започва да губи и задкулисната си власт. Анархо-либерали се плацикат на частния му плаж и това е водеща новина за всички медии, докато на жълтите павета върви бунт срещу Иван Гешев... Положението е битти (свърши - от турски).

На новата ни агора стана ясна и разликата межу етническия модел на Васил Левски и етническия модел на Ахмед Доган.

"И за турчинът, и за евреинът и пр., за всички еднакво ще е, само ако припознаят законите равно с българинът".

Това е етническият модел на Левски.

Моделът на Доган е доста по-различен - насъсквам турците срещу българите, за да си браня частните имоти, придобити с незнайно какви пари.

И няколко бележки към участващите в последните събития на традиционната ни агора.

- Защо чак сега се сетихте да искате оставката на Иван Гешев? Къде дремахте, когато той беше избран за главен прокурор?

- Защо футболните агитки сега са провокатори към насилие? А когато обслужиха избора на Гешев всички се правихте, че ги няма?

- Защо исканията за оставка на правителството изведнъж ескалираха в края на мандата му? Да не би защото вероятността за служебно правителство, формирано от президента, става все по-малка?

- Наистина ли смятате, че БСП и президента са алтернатива на ГЕРБ?

 - Г-н премиер, не се кахърете чак толкова, че посрещнахме новината за влизането ни в чакалнята на еврозоната с протести. Това означава, че у нас има демокрация и все повече ставаме истинска европейска държава. Непоклатимо единни бяхме по времето на Тодор Живков, един от вашите "университети". Тогава обаче гледахме Европа през крив макарон.

Най-хубавото е, че агората вече не е само една. И колкото повече агори имаме толкова по-добре.